По морето: Чакаме бум на летовници през юли и август
По морето: Чакаме бум на летовници през юли и август / netinfo

Някои от бившите соцстрани бележат ръст в броя на летовниците по родното Черноморие това лято, за сметка на британци и скандинавци. Това сочат данните от началото на летния сезон, съобщи за Дарик доц.Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара /ВТК/.

Най-добре в това отношение е Русия, като ръст бележат и туристите от Сърбия, Македония и Беларус. Без особена промяна е броят на немските туристи. Спад обаче се забелязва при летовниците от Великобритания и скандинавските страни, посочи Нешков.

В някои от комплексите се забелязват спадове, призна председателят на ВТК. Според доц.Нешков за някои сезонът е по-добър от миналогодишния, за други не е толкова добър. За четвърти е лош, а за четвърти е бил такъв, какъвто е бил по-рано.

Световната финансова криза не е основната причина за процесите, които в момента текат в българския туризъм. Според доц.Нешков пазарът се преструктурира, както се случва всяка година. Спадът от 7 до 10 %, който се забелязва в пътникопотока на летищата във Варна и Бургас, не бил определящ, защото много румънски летовници пристигали тук с колите си.

„На ранните записвания вече никой не вярва, защото все повече се увеличават поръчките за туристически пакети в последният момент / last minute/. Сигурно ще има бум на записванията през юли и август. Тогава вероятно няма да има и места в хотелите. В много от добрите хотелски комплекси 4 и 5 звезди и в момента няма свободни места”, разкри доц.Марин Нешков.

Информацията, че 100 хотела няма да отворят в началото на сезона, не отговаря на истината, коментира ситуацията председателят на туристическата камара. Според него обаче, няма как да няма хотели, които да фалират или да не отворят. „Не може последните 5 години да построим база, равняваща се на 3 пъти съществуващата преди това, и да искаме 3 пъти по-голям брой туристи. Това го няма никъде по света”, категоричен бе спецът в областта на туризма. Доц.Нешков даде за пример Турция, където се бележат големи ръстове, но благодарение на последователната държавна политика в туризма.