Плуването задължително за всички четвъртокласници?
Плуването задължително за всички четвъртокласници? / Дарик- Кюстендил, архив

Да се въведе задължително обучение по плуване за учениците в 4-ти клас, са предложили от варненската администрация на Министерството на физическото възпитание и спорта. За да се подобри охраната по басейни и плажове, от БЧК-Варна разчитат на съдействието на Спортното училище и на ВУЗ-овете. Целта е да се привличат млади хора с добри атлетически качества, на които да се осигури плувна подготовка.

Спасителите по Северното черноморие са на средна възраст над 50 години, отчетоха от БЧК. Остава и проблемът с изтичането на кадри в чужбина заради доброто заплащане, коментира областният шеф на организацията Илия Раев. До момента са обучени 115 спасители за басейн и 19 за море. Шест от тях са жени.

Продължава тенденцията за все по-добро обезпечаване със спасителни постове по плажовете, увериха от БЧК. На „Кабакум” от 5-6 поста през изминалите години, тази са разкрити 13. В Бяла спасителите са се увеличили от трима на осем. „Паша дере”, „Черноморец” и „Ветеран” са без охрана, въпреки че са едни от най-посещаваните, предупреди Раев. „Галата-юг” също е предпочитан от плажуващите, но спасителен пост там не е осигурен.

За разкриване на басейни за сезона са подадени 190 заявления. 180 вече са получили лиценз. Такъв е отказан на 12 заради нарушения в документацията.  При проверка в един от басейните е установено, че се налага повторно микробиологично изследване. При друг пък нямало сключен договор с медицински екип, което е задължително. Техническата изправност на съоръженията е отговорност и задължение на собствениците. Всичките 22 плажа, за които са подадени документи това лято, са получили лицензиране.

За да се избягнват инциденти по море, трябва да се намали броят на крайбрежните заведения, коментира Илия Раев. От началото на сезона двама души са загинали при удаваяне, голям брой тустисти са спасени.