Паметникът на цар Калоян готов до август
Паметникът на цар Калоян готов до август / netinfo
Изграждането на конния паметник на цар Калоян във Варна ще отнеме около 7 месеца като се очаква монументът да бъде готов през август 2007 година. Това съобщи адм. Христо Контров, председател на Инициативния комитет за изграждане на конния паметник и председател на журито, определило победителите в Националния конкурс за изработване на проект за бъдещия паметник. Конкурсът бе спечелен от екип скулптори и архитекти от Велико Търново с ръководител Борис Борисов.

Конният паметник на Цар Калоян ще бъде изграден на площад “Независимост”, между фонтаните и Съдебната палата. Според авторите на проекта приблизителната стойност за реализацията му е около 280 000 лева.

Конният паметник ще бъде издигнат в знак на признателност към историческия принос на един от най-умело ръководилите държавата български царе, за утвърждаването на българската държавност и на Варна като български град.

Цар Калоян е отвоювал Варна от Византийската империя през 1201 г. По време на неговото царуване към територията на държавата ни са били присъединени над 40 крепости.

Един от най-великите български царе е непобеден в битки. Загинал е от предателска ръка край Солун.