Откриха уникален златен пръстен при разкопки край Бяла
Откриха уникален златен пръстен при разкопки край Бяла / dariknews.bg

Златен пръстен, представящ Ротондата „Анастасис“ над Гроба Господен в Йерусалим, са открили варненски археолози в късноантичната крепост на нос „Св. Атанас“ край Бяла. Находката няма точен аналог и е единствената, намерена в църковен комплекс. Специалистите са попаднали на накита през септември миналата година при разкопки на двуетажно жилище, собственост на епископ.

Пръстенът се състои от плоска халка, върху чиято външна повърхност има украса от лозови ластари и гроздове и цветна чашка в горната си част, върху която стъпва ротонда – цилиндър и конусовиден купол. Отдолу на халката е представен равнораменен кръст. Откритието датира от VI век и се нарежда сред малко известните от това време християнски светини.

Кръстът на халката показва, че пръстенът не е обикновено ювелирно произведение, обясни археологът Александър Минчев. В периода, в който е бил изработен той, е съществувала забрана за производство на накити извън Константинопол. След средата на VI век те са се правели само в императорските работилници. Пръстенът, открит в Бяла, най-вероятно е имал прототип в императорския двор и е бил подарен на епископа от патриарха. „Собственикът на бижуто е най-малкото първосвещеникът на общината“, разкри специалистът.

В момента древният накит се намира в София, където е включен в изложба на Националния исторически музей.

Консервацията и реставрацията на Античното селище и късноантична крепост на нос „Св. Атанас“ в Бяла ще продължат с финансиране по ОП „Регионално развитие“. По проекта са отпуснати над 5 млн. лв, разкри неговият ръководител инж. Коста Стоянов. Целта е през следващите 24 месеца районът да се превърне във водеща туристическа атракция.