/ iStock
Събитието ще се проведе с вечерен старт
На най-дългата пясъчна ивица в България организират пясъчен полумаратон и триатлон по устието на река Камчия на 2 юли.

В деня след състезанието ще се организира и акция по почистване на устието на река Камчия и плажа около него, съобщават организаторите на събитието.

Десциплините са две – пясъчно бягане с две дистанции – 10 километра и 21.1 км и триатлон – 1 км плуване  в морето, 3 км каяк в река Камчия и 9 км. пясъчно бягане. За пресичането на уститето река Камчия са осигурени спасителни средства, помощни съоръжения и професионални спасители. В случай, че в деня на събитието вълнението на морето и/или течението на реката, както и образуваният пясъчен брод не позволяват безопасно преминаване на реката, стартът може да бъде преместен непосредствено южно от устието (координати 43° 1'15.30"С 27°53'20.50"И). В този случай ще бъдат осигурени лодки, които за цялото време на проявата ще превозват участниците между двете страни на реката при устието. При такива условия също е възможно преминаването на устието да се извършва само с плавателни средства, осигурени от организаторите.

За етапа каяк от триатлона се осигуряват каяци под наем, но могат да се използват и лични туристически каяци или други лодки, които трябва  да бъдат одобрени от организаторите. Не се допускат моторни лодки и спортни каяци. Подкрепителните и контролни пунктове са разположени през разстояние от около 5 километра. Участващите на дистанция 10 километра преминават веднъж през пункт, а участващите на дистанция 21.1 километра – 3 пъти. На пунктовете са осигурени вода, плодове, основни медицински принадлежности, чували за боклук. Номерата на участниците се записват на пунктовете. Изхвърлянето на отпадъци е допустимо само на пунктовете или на не повече от 50 метра от тях и то на определени за това места.

Контролно време: 4:00 часа за 21.1 км. и 3:30 часа за 10 км.

За в бягане на дистанции 10 и 21 километра могат да бъдат записвани лица под възрастовото ограничение от 18 години, но само като придружавани от родител/настойник/попечител или упълномощен от родител треньор. В този случай родителят (настойникът/попечителят) или упълномощеният треньор подписват специална декларация при получаване на стартовите номера.

Участието в 2.2 километрото детско бягане е безплатно. Записването е онлайн и на място. Няма възрастови ограничения, но деца под 7 години трябва да бъдат с придружител.

Екипировка:
Няма изисквания, освен да има възможност за закрепяне на стартовия номер.

Награди:
- Ваучери за продукти за първите три места във всяка категория
- Томбола за всички участници

Допълнителна програма:
enlightenedакция по почистването на устието на река Камчия в деня след състезанието
enlightenedмузика на живо
enlightenedводещ

Настаняване:
Палатков лагер около старт/финала, в района на бистро „Балатон“.