Онкоболницата пак остана без пари, търсят средства от социалната програма
Онкоболницата пак остана без пари, търсят средства от социалната програма / Sofia Photo Agency, архив

Онкоболницата „Д-р Марко Марков” ще трябва да изготви програма за профилактика, лечение и диагностика на онкологични заболявания, която да представи пред съветниците от местния парламент. Това гласуваха членовете на комисията по здравеопазване. Идеята е чрез финансирането й от общинския бюджет, при евентуални икономии от социалната програма, да се облекчи финансовото положение на здравното заведение.

Решението членовете на комисията взеха след разглеждане на изпратено писмо от шефа на онкоболницата доц. Георги Кобаков. В него той обяснява подробно за паричните затруднения, пред които е изправено лечебното заведение.

Доц. Кобаков посочва, че една от причините за недостиг на средства е неяснотата кой финансира лечението на здравноосигурените. Те имат право на безплатна помощ, но разходите по нея не се покриват от  Здравната каса. От началото на годината през онкоболницата са преминали 1000 такива пациенти. Тяхното лечение е станало за сметка на здравното заведение.

В писмото се посочва още, че почти изцяло е изключена възможността за провеждането на профилактика, тъй като тя не се финансира от нито една институция. От началото на годината не се финансира и диагностиката на онкологичните заболявания. Не се покриват от никого и прегледите на регистрирани пациенти, които имат нужда от лечение не на основната си диагноза, а на последствията от лечението й.

Бюджетът на болничното заведение през 2011 е бил 12.4 млн. лева, а през тази година е 9.9 млн. лева. От февруари до момента с реализираното максимално свиване на разходите, корекции на заплатите и други административни оздравителни мерки месечният недостиг на средства е стопен от 180 хил. на 80 хил. лева.

Оснонво искане, което се поставя в документа, е да бъде отпусната целева субсидия за покриване на минимума от разходи за прегледите за диагностика, лечение и профилактика в размер на 122 500 лева на месец.

По думите на д-р Лидия Маринова и д-р Ивайло Бояджиев, които са членове на комисията по здравеопазване, такава сума би могла да бъде осигурена чрез пренасочване на неусвоени средства от неправителствени организации със социална насоченост.

На всеки три месеца НПО дават отчет каква част от отпуснатите им средства са усвоени. На всяка организация е възложен конкретен брой лица, за които да се погрижи, но в някои от случаите заданието не се изпълнява. Натрупаните средства като резерв биха могли да се използват за финансиране на програма, изготвена от онкоболницата, категоричен е д-р Бояджиев.