Обжалват оправдателна присъда по дело за убийство
Обжалват оправдателна присъда по дело за убийство / netinfo
Протест на Варненска окръжна прокуратура срещу оправдателната присъда на Красимир Запрянов, признат за невинен по делото за убийството на Стоян Янев, и жалба от адвоката на родителите на убития разгледа днес състав на Апелативния съд във Варна.

Янев беше убит дни преди края на 2005 год. в бар „Елеганс” в кв.”Трошево” пред очите на баща си, припомнят от пресслужбата на съда. Четирима маскирани мъже са мушкали и рязали с нож 25-годишния Стоян. 12 са били прободните и прорезни рани в областта на бедрата и таза на жертвата, който починал на път за болницата. „Наказателната акция” е била в отговор на побой, нанесен на друг мъж, който продавал самостоятелно наркотици. Тогава бяха задържани 17 лица, гравитирали около наркогрупировка. В последствие обвинения бяха повдигнати само срещу трима – на Красимир Запрянов за нанасяне на тежка телесно повредя, на Дилян Иванов за убийство по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда и на Петър Македонски за нанесена средна телесна повреда. Варненска окръжна прокуратура сключи сделка за наказание „пробация” за 8 месеца с четвъртия, участвал в наказателната акция - Кирил Кирилов, още преди да внесе обвинителният акт в съда.

В началото на февруари тази година при условията на съкратено съдебно следствие Варненският окръжен съд оправда Запрянов по обвинението да е причинил тежка телесна повреда на Янев. Първоинстанционният съд призна вината на Дилян Иванов за причиняване на смърт по непредпазливост на Стоян Янев и го осъди на 2 години и 11 месеца „лишаване от свобода”, както и да заплати по 35 000 лв обезщетение на родителите му. Затова, че е нанесъл средна телесна повреда на бащата на Стоян третият подсъдим Петър Македонски получи наказание пробация за срок от 8 месеца и да заплати 2000 лв. на бащата на убитото момче.

Днес представителят на Апелативна прокуратура и защитата на гражданските ищци настояваха не само за отмяна на оправдателната присъда на Запрянов, но и за връщане на делото на фазата на досъдебното производство. Апелативният прокурор твърди, че представителят на Варненска окръжна прокуратура е нарушил материалния и процесуалния закон, а първоинстанционният съд не е кредитирал показанията на свидетели, на подсъдимите, както и на вещите лица. Освен това не е възприел факти, които са били безспорно установени и в резултат на това имало много противоречия в мотивите по присъдите. Както апелативният прокурор, така и адвокатът на родителите не намират отговор на въпроса защо въпреки че има безспорно установени факти, че четиримата се уговорят и целенасочено се подготвят за извършване на наказателната акция, прокуратурата не е повдигнала обвинение за участие в организирана престъпна група.

Въззивната апелативна инстанция ще се произнесе в законния срок.