Общината закичва Варна с още 65 палми
Общината закичва Варна с още 65 палми / netinfo
Палмите, които отскоро красят морската столица, скоро ще станат 150. Общината предвижда да достави и наеме нови 65 палми от вида “Феникс Канариенсис”, става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. 40 от екзотичните дървета ще са с размери 4-4,5 метра, останалите 25 палми ще са с метър по-високи. Дърветата в саксии ще се поддържат целогодишно от фирмата, която спечели обществената поръчка.

В обявлението за обществена поръчка не се съобщава колко средства ще задели Община Варна за наем и поддръжка на новите 65 палми. Посочен е обаче срокът на договора – до 2018 година. За целта в следващите 10 години във всеки общински бюджет ще бъдат залагани средства за наем и поддръжка на финиковите растения.

В момента по варненските булеварди, улици и площади има разположени 85 палми “Феникс Канариенсис”. Те бяха закупени в началото на лятото от Общината, която брои за тях 280 000 лева. Новата атракция струва на варненските данъкоплатци средно по 3200 лева за всяко едно от екзотичните дървета в саксии.