Общината обяви обществена поръчка за полицаи
Общината обяви обществена поръчка за полицаи / Sofia Photo Agency, архив

Община Варна възнамерява да наеме минимум 14 униформени полицейски служители за опазване на обществения ред. Полицаите се търсят за нуждите на Общината и подразделенията й, става ясно от съобщение в сайта на Агенцията по обществени поръчки.

Целта е ежемесечно да се осигури охрана в сградата на oбщинската администрация - един полицай дневна и един нощна смяна, по един униформен за Местни данъци и такси, Археологическия музей и за обслужване на дейността на общинско предприятие "Управление и реализация на национални програми и проекти" по отдаване на местата за платено паркиране. Двама полицаи ежедневно са нужни за обслужване на дейност "Репатриране на излезли от употреба МПС и неправилно паркирали".

Помощта на униформени полицаи ще се ползва и при изпълнение на кметски заповеди, касаещи различни дейности, при които е необходимо присъствие на полицейски служители. При осъществяване на масови общински мероприятия или такива с общинско участие с културна или спортна насоченост, при възникване на непредвидени обстоятелства(мероприятия от различен характер или нов обект), изискващи допълнителни сили, те ще бъдат осигурявани след допълнително възлагане в рамките на осигурените средства.

Стойността на обществената поръчка не се посочва. Видът на процедурата е договаряне без обявление. Поканата за участие в процедурата се изпраща само до Областната дирекция на МВР-Варна. Органите на МВР имат правомощия, които са специални по своята същност и не се притежават от друг орган, юридическо или физическо лице, мотивират се от Общината.

Обектите, предмет на настоящата поръчка, могат да бъдат определени като особено важни обекти, тъй като в сградата на Община Варна са съсредоточени дейностите и информационните бази данни по обслужване на гражданите. Сградата ежедневно е посещавана от лица, част от които имат психични проблеми, лица носещи оръжие (огнестрелно или хладно), а не са рядкост и лица регистрирани за криминални прояви. В Археологическия музей пък се осъществява съхранение и излагане в експозиции на артефакти, представляващи национално богатство. Необходимостта от осъществяване на дейности по опазване на обществения ред, контрол на безопасността на движението по пътищата, обслужване сигнали на граждани и осигуряване на сигурността при провеждане на стотиците общински мероприятия от различен характер са вменени като правомощия на служителите на МВР-Варна в частта „Охранителна полиция".

От 2000 г. Община Варна ползваше униформени служители на Областната дирекция на МВР-Варна по силата на договор между двете страни, сключен на основание Закона за МВР. Този договор бе действащ до 12 април т.г. В момента стартира процедура по създаване на звено „Общинска полиция" при Община Варна, но този процес не е краткосрочен и доведе до проблеми със сигурността и изпълнението при досега осъществяваните дейности и наложи да се предприемат действия по сключване на нов договор за този период, се посочва още в информацията.