Общинари включват варненци в контрола на уличните ремонти
Общинари включват варненци в контрола на уличните ремонти / Дарик Варна

На сайта на Община Варна да бъде публикувана информация за технологията на пълнене на дупките и всяка седмица да се изнася график на уличните ремонти. Това решение взеха членовете на комисията по архитектура. Според тях е начин гражданите да се включат в контрола на фирмите, които се грижат за ремонта на улиците. Беше предложено откриване на специален горещ телефон или сайт, на които хората да могат да изказват впечатленията си. Идеята беше отхвърлена с обяснението от някои членове, че може да се превъне в нож с две остриета.

За по-голяма прозрачност общинските съветници гласуваха тръжните процедури за ремонти над 500 000 лева да минават като обществени поръчки и да се качват на сайта на общината. Харченето на публични пари трябва да става публично, каза в подкрепа Радослав Коев, член на партия "Отечество".

Работна група от 7 души ще работи по изготвянето на наредба, която да определя условията и реда за разкопаване на улици и тротоари при изграждане на нови мрежи и извършване на ремонтни дейности. В нея ще бъдат включени общински съветници и представители на администрацията. Досега не е имало подобна наредба в общината, заяви Владимир Тонев, председател на комисията по архитектура. Общинските съветници разгледаха примерен вариант на наредба. Той е взаимстван от други градове, но за голямо населено място като Варна има специфични особености, които трябва да се доуточнят, смята Пламен Андреев, член на групата на ГЕРБ в общински съвет.

Да бъде обявен повторно планът за улична регулация на ж. к. “Изгрев”, решиха още от комисята по архитектура. Причината е, че поради грешка при процедурата картовият материал е бил различен през първата седмица и през останалите три. Това е причината процедурата по плана да бъде обжалвана от инициативен комитет, уточни Тонев. Според администрацията това няма да се отрази на забавяне при приемането.