/ Дарик Варна
Рецидивистът с 14 присъди, за когото Дарик съобщи, че молбата му за предсрочно освобождаване от затвора е била удовлетворена от Варненския окръжен съд, все пак няма да бъде пуснат на свобода. След протест на прокуратурата Апелативният съд в морската столица е постановил 44-годишният Анастас Живков Тонев да остане за решетките. 

Изнасилвач с 14 присъди пуснат предсрочно на свобода

В момента Тонев изтърпява 9-годишно ефективно наказание. През 2012 г. той беше задържан след продължило няколко месеца издирване. Рецидивистът беше признат за виновен по общо 7 обвинения, сред които за отвличане на непълнолетна и две изнасилвания

От тази присъда Атанас е прекарал зад решетките 5 години и половина, но тъй като работи като водопроводчик, излежаното време му се брои с 14 месеца повече. Поведението му в затвора е оценено като добро и според Варненския окръжен съд при него е настъпила положителна промяна. Затова магистратите постановиха Тонев да бъде освободен предсрочно 2 години и 5 месеца преди изтичане на присъдата му

Изнасилвач влиза зад решетките за 9 години

Според прокуратурата налице е само първата предпоставка по закон за условно предсрочно освобождаване от затвора, а именно – изтърпяна е една втора от наказанието. За втората предпоставка - поправяне на осъденото лице и трайна позитивна промяна на личността му, липсват категорични доказателства. Изготвяната оценка за риска от рецидив през годините спрямо Тонев е търпяла спадове. 

През 2004 год. той вече е бил условно предсрочно освобождаван от изтърпяване на остатъка по ефективно наказание по присъда на Районния съд в морската столица. След това обаче извършил други умишлени престъпления, за които е бил осъден, съобщават от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна. 

Тонев е подавал и още една молба да бъде предсрочно освободен от затвора – през май 2017 г. Тогава съдът му е отказал поради липсата на категоричност и безспорност за поправянето му. 

Хомосексуалист, заклал любовник, иска да излезе предсрочно от затвора

Анастас Тонев е от варненското село Кичево. За първи път е осъден през 1989 г., когато е още непълнолетен. През следващите 20 години натрупва в биографията си общо 7 условни и ефективни наказания за кражби, нанасяне на телесни повреди и бягство от затвора.