Областният подхваща спорна сделка от 2002-ра
Областният подхваща спорна сделка от 2002-ра / netinfo

Областният управител Данчо Симеонов ще се срещне днес с ръководството на Икономическия университет и на Колежа по туризъм, за да се запознае подробно със сагата около сделка, осъществена през месец август 2002 г., когато фирмата на брата на бившия финансов министър Милен Велчев – Георги  „Краун хотелс мениджмънт” купи земята под почивните станции "Ехо" и "Мургаш". Сградите бяха собственост на варненския колеж по туризъм, който е част от местния Икономически университет. Висшето учебно заведение имаше право на строеж върху въпросния терен. "Краун хотелс" преустрои студентските общежития в модерни хотели. Според договора фирмата трябваше  да построи сграда на Колежа по туризъм в двора на ІІ-ри корпус на Икономическия университет срещу получения имот в комплекса.
През декември 2002 г. договор с "Краун хотелс" за общежитията подписа и Министерството на образованието, тъй като имотите са публично държавна собственост.
На мястото на „Хемус” и „Мургаш” бяха построени двата хотела "Хелиос". Условията по договора от 2002 г все още не са изпълнени, а новата сграда на колежа по туризъм трябваше да е завършена до 1 септември 2003 г. с площ 1100 кв. м и на стойност 300 000 евро по цени от 2002 г.
Колежът по туризъм все още няма своя сграда.

В момента се проучва как имоти държавна собственост са попаднали в активите на търговско дружество, каза тази сутрин в ефира на Дарик новият областен управител Данчо Симеонов. Задвижена е и процедурата за компенсиране на държавата от страна на фирмата, придобила имота на Колежа по туризъм.