Няма ръст на исковете срещу Енерго-Про покрай протестите
Няма ръст на исковете срещу Енерго-Про покрай протестите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

 

Няма увеличение на постъпили искове на потребители срещу Енерго-Про през периода на протестите. Това заяви шефът на Гражданско отделение към Районен съд-Варна съдия Пламен Атанасов при представянето на отчета  за дейността на институцията през 2012 г.

Близо 1700 са делата срещу електроразпределителното дружество, заведени през миналата година. Те са основно за оспорване размера на сметки за ток. Броят на исковете е същият и за 2011 година, което означава, че се запазва постоянна тенденция, посочи магистратът. Той допълни, че спорове се разглеждат по седалището на фирмата, което значи, че не касаят само варненски потребители, но те са преобладаващи. Практиката сочи, че по-голямата част от делата са в полза на потребителя, каза още Атанасов.

Районният съд отчита намаление на делата, заведени от различни кредитори и най-вече от банковия сектор. Една от причините е, че  през последните години много трудно се отпускат кредити, а лошите най-вероятно вече са обработени и са събрани, обясни Атанасов.

През 2012 са намалели и исковите молби от работници, които търсят заплати и обезщетения, но се забелязва увеличение на молбите, с които се атакува незаконно уволнение.

През миналата година с 200 повече са и делата по Закона за здравето, които касаят настаняването на психично болни в специализирани заведения. Това заяви съдия Яна Панева, която е шеф на „Наказателно отделение” на Районен съд.

По-голям през 2012 е броят и на делата за дребно хулиганство. Те са 70. От началото на 2013 са отчетени 13. Пет от тях са свързани с прояви по време на протестите. Относително постоянен броят на делата за трафик на хора и телесни повреди.

С около 10 % по-малко са постъпилите дела през миналата година в Районен съд. Те са 29 368, а разгледаните са около 33 хил. Приключените са около 80 %.