Новите технологии влязоха в зала „Пленарна”, всички съветници с таблети
Новите технологии влязоха в зала „Пленарна”, всички съветници с таблети / petel.bg

Всички общински съветници днес се сдобиха с таблети. Модерните устройства обаче не са им подарък, а средство за работа, тъй като от следващите заседания ще гласуват по електронен път. Очаква се днес съветниците да приемат промени в правилника им за работа, с които вотът им ще се модернизира.

Един таблет струва 339 лева. Идеята е до следващото заседание на Общинския съвет през юни да започне тестването на системата, каза пред Дарик председателят на местния парламент Николай Апостолов. „Искрено се надявам едно от следващите заседания да бъде смесено – както хартиено, така и безхартиено, за да може преходът да е по-плавен”, поясни той. Апостолов е оптимист, че в края на лятото Общинският съвет ще може изцяло да заседава по електронен път.

По думите му зала „Пленарна” вече е окабелена и е подготвена за безхартиените заседания. Модернизацията на вота струва 48 000 лева. За тази сума софтуерната  фирма обещава не само да внедри системата, но и да я поддържа през първите шест месеца. Компанията се ангажира също да помага на местните депутати, докато свикнат с новия начин на гласуване.