Новият ПУП на кв. Чайка - повече зелени площи, по-малко блокове
Новият ПУП на кв. Чайка - повече зелени площи, по-малко блокове / wikimapia.org

Новият проект за Подробен устройствен план на кв. „Чайка” предвижда повече зелени площи, изграждането на два подземни паркинга с 205 и 450 места и по-малко застрояване с жилищни кооперации. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по архитектура към местния парламент. На него беше представен вече готовият проект за нов Подробен устройствен план и План за регулация и застрояване на квартала.

Съветниците одобриха плана, който се изготвя вече близо 10 години – от август 2005 г. Направата на нов ПУП – ПРЗ се е забавила поради решаване на инфраструктурни въпроси (ВиК и ел. инсталациите) и пречки от страна на Министерството на регионалното развитие. Новият план за регулация на кв. „Чайка” е бил обсъден и приет на заседание на Експертния съвет към общината. След като беше приет и от съветниците от архитектурната комисия, предстои другата седмица да се гласува на сесия на общинския съвет. Ако местните депутати одобрят Плана за регулация и застрояване на жилищния комплекс, то ще стартират сроковете за обжалване. Едва след това планът ще влезе в сила.

Новият ПУП – ПРЗ обхваща територия от 70 хектара. В момента 76% от тях са държавна собственост, 14% общинска, 6% частни имоти, а останалите са съсобственост (публично-частна). След като планът влезе в сила,  по-голяма част от терените ще станат общинска собственост. Директорът на дирекция „Архитектура, градоустройство и устройствено планиране" Пламен Друмев обясни, че досегашният ПУП на квартала не е бил в съответствие с актуалната градска среда.

„Той е изработен през 60-те години на миналия век и е бил модерен за времето си. В новия ПУП – ПРЗ попадат 7 частни имота, които са реституирани в градска среда. Имотите за жилищно строителство намаляват от 50% на 33%. За сметка на това се увеличават тези, които са предвидени за озеленяване – от 3,8 на 26%. Ще се увеличат и пешеходните и тротоарни площи, като сме предвидили и изграждането на велоалеи. Запазват се териториите за училища и детски градини”, каза арх. Друмев.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев коментира, че идеята на новият ПУП – ПРЗ е да се защити зелената територия в квартала, като се направят нови велоалеи, които да осигурят пряка връзка между някои от основните булеварди в града и квартала.