Новият ОУП предвижда над пет пъти повече зелени площи
Новият ОУП предвижда над пет пъти повече зелени площи / Дарик Варна, архив

Окончателният проект за Общ устройствен план приеха на заседание членовете на общинската комисия по архитектура. Той ще бъде включен за разглеждане в дневния ред на сесията на Общинския съвет, която се очаква да се проведе на четвърти юли.

Всички забележки на граждани, организации и становища на министерства са отразени, но нямаше начин всички да бъдат удовлетворени на 100 %. Това посочи Владимир Тонев, който влезе в ролята на заместник на председателя на комисията Таня Парушева. Съветничката отсъства поради здравословни причини.

Тонев посочи някои от забележките, които са правени през годините и са взети под внимание. Експертният съвет е взел решение да не се позволява строителство в околността на екарисажа до неговото изместване. Причина са жалбите против дима от жителите на селата Тополи и Казашко. Взето е решение на мястото да се разположи зона за жилищно строителство. Съгласно изиксванията и нормативите след изтичането на лиценза на екарисажа той ще трябва да бъде преместен на друго място, защото няма как да бъде в жилищен район, обясни общинският съветник.


За искане на Общинския съвет от 2008-а година, което касае зелените площи, припомни Тонев. Тогава местните депутати са пожелали в ОУП да се включи текст, гарантиращ запазването на зелените площи и горският фонд на града. Промяната на статута на тези територии да става само с изрично разрешение на Общински съвет или по предложение на кмета на Община Варна. Към днешния ден това е решено законово, заяви Тонев. Той обясни, че след последните промени в Закона за устройство на територията не може дори и при желание на Общинския съвет да се променя нещо, което е отредено за зелена площ.

Общинският съветник от групата на ГЕРБ Иван Портних предложи този текст от ЗУТ да бъде вписан в проекта за плана, за да се гарантира статута на зелените площи при евентуални промени в закона. Членовете на комисията приеха единодушно предложението.

В ОУП са предвидени за курортна зона и обслужващ комплекс със ски писта поземлените имоти в местност Балъм дере в административен район „Владислав Варненчик”.

В един разрастващ се град нямаше как да се запазят земеделските земи във вида, в който са били през 1982 година. Това важи и за горските територии по това време, посочи Тонев по повод притесненията около статута на тези територии. Той каза още, че неизбежна част от земеделските земи и от горския фонд са станали площи, които ще могат да се използват или за промишлени, или за жилищни нужди. Общият баланс, който е необходим като процентно съотношение на зелена площ към жител от населението, е спазен и няма нарушение. Това е становището на експертния съвет и на Министерството на околната среда и водите, заяви общинският съветник.

На заседанието беше засегнат и върпосът за острова под Аспаруховия мост. Ръководителят на проектантския екип арх. Виктор Бузев посочи, че се предвижда значителна част от терена да се предостави за обществени функции, култура и отдих. До момента мястото се използва основно за складова и производствена дейност. За подобряване на контакта на града с острова се предвижда комуникационна връзка, която минава над стария канал. С разширяването на града на юг този терен се явява в центъра на града и промяната във функциите му е абсолютно задължителна, каза още арх. Бузев. Той допълни, че това дава и възможност на северозападната част да се развие, защото там има достатъчно терени за производствена дейност.

Предвижда се да бъде увеличена урбанизираната територия. Нарастването ще дойде основно от горски фонд, който с годините постепенно ще бъде използван за нуждите за отдих. Така зелените площи на обитател, които сега са 7-8 кв.м, ще надвишат 40 кв. м., посочи арх. Бузев. Той каза още, че така Варна ще се превърне в един от най-зелените градове в Европа.