Новият етап на пробива на бул. „Левски” започва догодина
Новият етап на пробива на бул. „Левски” започва догодина / netinfo

Догодина започва изграждането на пробива на бул. „Левски“, съобщи кметът Иван Портних във Фейсбук. Първият етап е до бул. „Вл. Варненчик“, а вторият – до бул. „Девня“. През 2017 г. ще бъде изградено продължението на пробива - между кръстовището на ВиК и бул. „Сливница“ – до бул. „Вл. Варненчик“. Стартира работа по отчуждителните процедури за реализация на новия булевард в пълен габарит.

Догодина започва и цялостен ремонт на бул. „Левски“ – от бул. „Осми приморски полк“ до бул. „Ян Палах“. С реализацията на цялостния проект, освен обновяването на тази важна пътна артерия, ще се реши и проблемът с дъждовните води, които се стичат от „Цветния квартал“ и „Изгрев“ към бул. „Цар Освободител“ до Летния театър, обяснява Портних.

Друг важен проект, също заложен в програмата за 2017 г., е за цялостен ремонт на бул. „Цар Освободител“ – в участъка от Икономическия университет до Летния театър, както и на бул. „Приморски“. Така ще бъде овладян „водният“ проблем с дъждовните води, които се събират в района на Летния театър и по ул. „Михаил Колони“.

Трайното решение за центъра на Варна ще се постигне с още два важни проекта. Първият изисква изграждане на продължение на колектора по ул. „Пирин“ – между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Сливница“ и връзката между ул. „Дрин“ до ул. „Тодор Влайков“. Предвид голямата дълбочина на колектора – около 8 – 10 м, полагането трябва да стане по безизкопен начин (тунел). Ориентировъчно проектът ще струва около 30 млн. лв. и чрез него ще се прекъсне пътя на дъждовната вода от зоната към центъра на града, поясни Иван Портних. Във втория проект ще бъде заложено изграждане на разделна канализация в Гръцката махала Там ВиК инфраструктурата е много стара, от смесен тип – дъждовна и битова, което създава сериозни проблеми при проливен дъжд. Стойността на проекта, включително с преасфалтиране на улиците, е около 35 млн. лв.

„Варна е град със стара и проблемна дъждовна канализация, която не е обновявана от десетилетия. Има начин за цялостно решение – с реализация на сериозни инфраструктурни проекти, за които работим. Успоредно с това предприемаме допълнителни мерки за справяне със ситуации при обилни валежи – въвеждаме дежурства за фирмите за почистване на решетките на шахтите при силен дъжд. Тази дейност ще бъде заложена и в бюджета за догодина”, каза още кметът. Той припомни, че в момента активно върви изграждането на отводнителните канали в Аспарухово и ремонтите на Фатрико дере и Елпромското дере. В тях ще бъдат вложени около 15 млн. лв., осигурени от община Варна и от фонд „Солидарност“.