Нечистотии заляха Офицерския плаж
Нечистотии заляха Офицерския плаж / снимки: Дарик Варна

Тъмна на цвят тиня с неприятна миризма и неизяснен засега произход заля част от Офицерския плаж във Варна. Нечистотиите са избълвани тази сутрин в морето от Шокаровия канал, видя репортер на Дарик.

Източникът на замърсяване не е ясен. Екип от РИОСВ-Варна взе проби от водата в района на „Топлата вода".

Нечистотии заляха Офицерския плаж
netinfo

Нечистотии заляха Офицерския плаж
netinfo

Не става въпрос за замърсяване с битово-фекални води, е първоначалното мнение на Димитричка Маринова, експерт в регионалната екоинспекция. Според нея, не е налице и специфичната миризма от този род.

Шокаровият канал би трябвало да събира и отвежда в морето само дъждовни води, припомни Андрей Василев - търговски пълномощник на „Лазурен бряг 91" - фирмата-концесионер на Алея Първа. Според него става въпрос за замърсяване с фекална вода, която той лично е видял в канала.

„Това, което видях, беше отчайващо. Кафява, тежко миришеща вода, се изливаше от Шокаровия канал и то с един доста сериозен дебит", описа гледката Василев. По думите му това се случвало на всеки 2-3 дни.

Според Андрей Василев, който е и общински съветник от „Нашия град", Общината трябва да реши проблема, като обследва нерегламентираните зауствания на битова канализация. Държавата също трябвало да се намеси, като изключителен собственик на плажовете.

Нечистотии заляха Офицерския плаж
netinfo

*Горната снимка е направена от Андрей Василев по-рано днес.

Нечистотии заляха Офицерския плаж
netinfo

Тъй като решението на проблема не попада в приоритетните оси за финансиране по европейски програми, вариант би било изграждането на сепаратор за обиране на твърдите отпадъци и почистване на водата по физико-химичен път. Това би струвало на Общината до 600 000 лева, или далече по-малко от разходите от 2,8 млн.лв. за дълбоководно заустване, посочи търговският пълномощник на „Лазурен бряг 91".

Съвсем близо до Офицерския е плаж „Буните" (до Втора буна), който е носител на "Син флаг" - международен приз за качество, чистота и безопасност. Пречистващите съоръжения за твърди отпадъци на Шокаровия канал пък редовно са задръстени основно с текстилни изделия и полиетиленови торбички.

Нечистотии заляха Офицерския плаж
netinfo