Нападателят на отец Саркис с мярка задържане под стража
Нападателят на отец Саркис с мярка задържане под стража / Sofia Photo Agency

17-годишният арменец, обвинен за побоя над отец Саркис Ованесян от арменската църква, е с наложена мярка “задържане под стража”, съобщиха от пресцентъра на Варненския районен съд.

Побоят над духовника беше извършен на 1 август тази година около 1,30 ч. в дискотека “Ароганс” в КК”Зл.пясъци”. Един от обвинените за случая е Алберт Степанян. Установено е, че той заедно с лицето, с което е пристигнал в България, са били клиенти на дискотеката през въпросната вечер, посочват от съда. Те са се върнали  впоследствие, за да поискат телфоните на отеца и да му се извинят. След побоя обвиняемият не е бил открит в хотелската стая, в която се е регистрирал, а е задържан при опит да премине границата при ГКПП – Малко Търново.

В резултат от удара по главата арменският свещеник получи сериозно нараняване на очната ябълка и претърпя тежка операция.

Съдът е приел, че макар обвиняемият да е непълнолетен и подобна мярка да се взема само в изключителни случаи има налице намерение, съществува реална опасност 17-годишният младеж да се укрие. Предвиденото в закона наказание за подобно престъпление е лишаване от свобода до 6 години.