Най-ниска безработица от 17 години насам
Най-ниска безработица от 17 години насам / netinfo
3,59 процента е безработицата във Варненска област през юни. Намалението спрямо предходния месец е с 0, 30 пункта, а спрямо миналата година – с 1,25 пункта. Това е най-ниската отчитана безработица от 1991 г. насам, заяви Пламен Начков – шеф на Регионалната служба по заетостта.

Към момента Бюрото по труда във Варна разполага с 210 свободни работни места, като преобладават тези в сферата на образованието. Безработни лица, обект на месечно социално подпомагане, които самостоятелно започнат работа, могат да използват преференции. Такива се дължат и на работодатели, които наемат на работа продължително безработни лица.

По Националната програма “Помощ за пенсиониране” могат да се включат безработни лица, които търсят работа и са регистрирани в бюро по труда, навършили са възраст, която е до 2 г. и половина по-малка от изискваната за пенсиониране за съответната година, не им достигат 5 точки за пенсия и нямат такава по друго основание.

Към 1 юли тази година на 130 лица от областта е прекратено изплащането на месечна социална помощ. Предвид ниския им образователен и социален статус им се предлага включване в курсове за ограмотяване и придобиване на професионална квалификация.