/ netinfo
750 000 лева отпусна правителството за осигуряването на водни спасители, медицинско обслужване и почистване на най-посещаваните неохраняеми плажове по българското Черноморие. Една трета от сумата е за Варненска област, където нестопанисваните плажни ивици са 24, съобщава БНТ.

Фичоза, Шкорпиловци, Камчия, както и плажът под хижа “Ветеран” са сред най-посещаваните неохраняеми плажни ивици във Варненска област. Години наред те са без стопани заради високите концесионни такси и наеми.

"Миналата година на Камчия и Шкорпиловци имаше шест случая с удавени туристи. Tам причината е самата река Камчия, тъй като се създава допълнителното завихряне точно на устието", коментира областният управител на Варненска област Стоян Пасев.

Плажът “Камчия” вече е почистен. До края на седмицата там ще има и 5 спасителни поста. 

Кара дере е един от най-посещаваните плажове, определен за природосъобразен туризъм. Това е причината да не бъде отдаден на концесия или под наем, което създава проблеми с почистването. Плажът се намира на границата на две общини - Бяла и Долни Чифлик.

"Там плажуващите изхвърлят много боклуци. При условие че няма концесионер или наемател, Общината трябва да изчисти плажа от боклуци", добави Пасев.