Мултимедиен център на мястото на Дупката предлага Чавдар Трифонов
Мултимедиен център на мястото на Дупката предлага Чавдар Трифонов / снимка: Предизборен щаб

Интерактивен мултимедиен център да бъде изграден на мястото на Дупката в центъра на Варна. Тази идея на Чавдар Трифонов беше посрещната с голямо одобрение от страна на служителите и читатели на библиотека „Пенчо Славейков”. Кандидатът за кмет се срещна с тях и обсъди проблемите, пред които са изправени варненци, за да могат да използват едно от най- големите богатства в града ни - варненската библиотека. В този момент тя се помещава в пет различни сгради, като три от тях са на разположение на читателите и две са хранилища.

Това създава проблеми не само на служителите, но и на читателите, както и на всички хора, които посещават курсовете и семинарите, организирани в библиотеката. Служителите споделиха много свои идеи с Чавдар Трифонов. Те могат да бъдат осъществени, защото има достатъчно човешки и технически потенциал, но няма място. Те приветстваха идеята на кандидата за кмет на мястото на дупката да бъде изграден модерен интерактивен център, който да представя града ни, да бъде дом на библиотеката и да предоставя необходимото пространство, за всички, които искат да се обучават или да четат.  Според хората библиотеката е демократичен институт за всички социални групи. Това е най-достъпното социално пространство в града. Нужна е власт, която да я разбере, че това е партньор за развиване на социална политика.

"Град без библиотека няма дух", каза кандидатът за кмет Чавдар Трифонов. Той представи пред читателите и библиотекарите и други моменти от своята програма и заяви, че е време да престанем с лъжите и спекулациите по темата за кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. По думите му хаотичните действия на подгласниците на Кирил Йорданов, спекулациите със средства и липсата на ясен план са провалили кандидатурата на Варна. Същите хора днес уверено заблуждават варненци, че е възможно градът ни да се пребори с останалите кандидатури.

„Истината е обаче, че липсва финансов и човешки ресурс. Този, с който разполагаме, е по-необходим в други сфери. Кой кани гости от чужбина да показват изящно изкуство в сгради с компромисни параметри за представления или ги пуска да газят калта?”, попита Чавдар Трифонов присъстващите на срещата интелектуалци. Те пожелаха на кандидата за кмет да пази реалистичното си мислене и той да положи подписа си за построяването на интерактивния център, също като първия кмет на Варна - Михаил Колони, който е подписал построяването на сградата на библиотеката.

Чавдар Трифонов има планове и за разкриване на работни места за незрящите. 1500 души със зрителни затруднения са изкарвали прехраната си в специализирана кооперация, в която днес работят четирима. Рухването е поразило цялата прилежаща инфраструктура и средата е не само недостъпна, но дори опасна за засегнатите от слепота хора. В комплекса край улица „Петко Стайнов” тротоарите не са оразмерени според потребностите на тези варненци, специалните оградни съоръжения не са поддържани или са откраднати, достъпът до транспорт е силно ограничен.

Независимият кандидат за кмет Трифонов се ангажира да работи за бъдещето и комфорта на всички социални групи, като не отдава предимство на „лъскавите и скъпи проекти”, а на устойчивото развитие.  За избягване на изкуствените ограничения пред хората с физически затруднения кандидатът за кмет планира да създаде експертен съвет с широко представителство. Трифонов е на мнение, че общинската транспортна фирма в момента ограничава незрящите хора и вместо те да имат достъп до цялата градска среда, пътуват по две фиксирани линии. Той има виждане какво да се направи веднага, за да пътуват тези хора удобно и безопасно.

Местната власт е длъжна да търси решения от държавата по статута на кооперациите на хората в неравностойно социално положение, както и за разкриване на работни места в партньорство с производители от различни браншове. Изискването на Закона за държавната администрация за назначаване на 3 % хора с увреждания може да се тълкува много по-разширено и в тяхна полза, заяви Трифонов. Той открива и още възможности на общинската политика в създаване на данъчни облекчения за фирмите, които наемат незрящи хора.