/ DarikNews.bg, архив
Макар моряшките професии да са добре платени, квалифицирани специалисти липсват. Това коментира пред Дарик Илзе Атанасова – Председател на УС на Морски клъстър България в рамките на форума „Дните на сините кариери”. Той се провежда в Юнашкия салон и е насочен предимно към младите хора предвид недостига на морски кадри.

Макар обучението да е по-трудно в сравнение с други специалности, възможностите за реализация, които дават морските, са безспорни. Освен че са добре заплатени, това са професии, които могат да се упражняват на международния пазар, посочи доц. д-р Петър Георгиев от Техническия университет. 

Мащабното развитие на корабоплаването и морския транспорт в последните години доведе до голямо търсене на специалисти, основно навигатори, механици и в областта на информационните технологии, обясни кап. Първи ранг Борис Борисов – зам.-началник на Морско училище. По негови думи тежките програми плашат студентите и част от тях се насочват към по-лесни специалности.

Изтичане на наши подготвени морски кадри в чужбина има, но това е нормален процес, смята кап. Борисов. Според него те са „граждани на света” и е по-важно, че парите, които печелят, се връщат в България при семействата им.

Обикновено морските кадри рядко остават без работа и когато се отворят свободни места за такива специалисти, те бързо се заемат, обясни пред Дарик директорът на варненското бюро по труда Божидар Михайлов.