Морска гара събира на изложение богаташки лодки
Морска гара събира на изложение богаташки лодки / netinfo
Най-голямото изложение на вода в страната - Bulgaria Boat Show, ще бъде открито тази вечер на Морска гара Варна. В рамките на 3 дни ще бъдат представени над 50 нови модела яхти, 20 от които ще са на вода, а останалите на сушата. Скъпите плавателни съдове ще бъдат разположени на площ от 2 000 кв.м.

Bulgaria Boat Show’2008 ще покаже повече яхти Azimut от най-големите европейски изложения. Яхтата Itama 40 ще направи във Варна европейската си премиера. За първи път в Черно море плават Azimut 68S, Atlantis 50, Ferretti 830 и 460, както и Azimut 105 - една от най-големите яхти на пазара със своите над 30 метра. Това е и най-скъпата яхта на изложението, като се оценява на близо 7 милиона евро. Сред екстрите,с които водният дворец разлага, са десетина спални, кожени салони, плазмени телевизори и джакузи.

Абсолютна новост за яхтено изложение у нас са и Atlantica 78, Azzurra 63 и One 43 - луксозни италиански яхти, които развиват скорост до 54 възела в час. 24-метровата Atlantica 78 се смята за естествена еволюция на октритите круизъри на Средиземноморието. На борда й спокойно каза малък хеликоптер. По време на изложението моделите, дело на италианската корабостроителница BAIA, готвят атрактивни скоростни демонстрации.

За първи път присъстват и български производители, като техните лодки се предлагат на доста по-скромна цена - от 80 до 120 000 лв.

От 6 до 8 юни за посетителите на Boat Show ще има всекидневни демонстрации и тестове на яхти. Изложението на Морска гара-Варна ще представи и елитни автомобили/сред тях Jaguar и Hammer/, часовници и имоти, съобщават още организаторите. В програмата на Bulgaria Boat Show са включени и редица луксозни партита и ревюта. Bulgaria Boat Show ще е отворено за посещения от 10 до 21 ч. до неделя.

Една от целите на организаторите е да популяризират яхтинга, както и ползването и притежаването на моторни и ветроходни лодки, като модерен начин за почивка и релаксиране на съвременните делови хора и техните семейства. През 2007 г. българите са си купили повече от 100 нови яхти. Очакванията на вносителите на луксозни морски возила са тази година пазарът на яхти да надхвърли 30 млн евро.