Мними следователи мамят варненци по телефона
Мними следователи мамят варненци по телефона / netinfo
На 6 сигнала за опити за измами са реагирали в събота варненските полицаи, съобщиха от местната полиция. При всички случаи непознати са звънели по телефона на варненци. Представяли са се за следователи и след обяснения, че техни близки са участвали в катастрофи с пострадали хора, са искали различни суми – между хиляда и 4 хиляди лева, за да прекратят наказателното производство. При разговорите непознатите са се представяли с две имена на служители от следствена служба, без да назовават местоположението й.

В един от случаите измамник успял да получи 1150 лв. от варненка. За измамата в петък сигнализирал 45-годишен варненец. Според него непознат позвънил на майка му – 74-годишна варненка. Той обяснил, че внучката й е катастрофирала и е задържана в районно полицейско управления. Тъй като била ранила човек при пътния инцидент, били нужни пари, “за да не се стига до съд”. Около 16,30 часа възрастната жена отишла на уговорената от непознатия среща пред банка в кв. Аспарухово. Там тя му предала парите, като по-късно съобщила на сина си и разбрала, че е измамена.

От Варненската полиция предупреждават, че измамници използват различни схеми, чрез които от непознати получават сериозни суми пари. През миналата година след сигнали за варненци, че мъже и жени им звънят, представят се за далечни роднини в беда, съобщават им, че ще получат колет със скъпи вещи и други, бяха задържани над 10 души, сред които и една жена.

От три месеца схемите са променени и за повече убедителност измамниците се представят за служебни лица – адвокати, следователи и прокурори, които искат пари, за да решат правен казус на роднина на човека, с когото говорят. Извършителите на престъплението могат да бъдат установени и задържани при адекватно поведение от страна на потърпевшите и незабавно уведомяване на полицията, съветват правоохранителните органи.