Красимир Вълчев
Красимир Вълчев / БГНЕС

Среща на министъра на образованието Красимир Вълчев с работодателски организации и с директори на образователни институции от Варна и областта се състоя днес в Община Варна. На събитието присъстваха директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ Лилия Христова, представители на РУО на МОН.

Върнаха в клас 12 000 отпаднали от училище деца

Директорите поставиха въпроси относно финансирането и промяната на делегираните бюджети на училищата, необходимостта от промени в наредби и подобряване на материално-техническата база. „В сектор образование в проектобюджета за следващата година са заложени 330 млн. лева, които трябва да отидат за увеличение на възнагражденията на педагогическия персонал, 32 млн. лева за непедагогическия персонал и обезпечаване на увеличения размер на осигурителната вноска. Планират се и още допълнителни средства за стипендиите за учениците от 8 клас, също за училища и детски градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи“, каза Красимир Вълчев.

Община Варна

По-рано министърът присъства на откриването на форум “Innowave 2017 Business and Startup Conference” в Двореца на културата и спорта. Министерството на образованието и науката работи по създаването на електронен портал с учебно съдържание. Предвижда се в него да бъдат публикувани електронни учебници и помагала по новите учебни програми, а учениците да могат да ги използват безплатно, заяви по време на форума министърът. По думите му дигитализацията на учебния процес е неизбежна.

Община Варна

За първа година бяха одобрени и вече се използват електронни учебници по новите учебни програми за втори, шести и осми клас. Те не са просто PDF варианти на хартиените пособия, а съдържат интерактивни приложения, анимации и допълнителни онлайн източници на информация. „Над 45% от училищата имат свободен интернет, който покрива до 85% от класните стаи. Там учениците могат да следят уроците си по тези учебници. Подкрепяме проектите на училищата и детските градини за закупуване на компютри.

Все още не можем да говорим за електронно обучение изцяло. Няма страна в ЕС, в която обучението да е само с електронни учебници”, посочи министърът. Той подчерта, че всяка година учителите се обучават на иновативни методи на преподаване и работа с електронни устройства. „Добрите преподаватели са от изключително значение, защото образователната система отговаря в най-голяма степен за бъдещето“, каза министърът. Той обясни, че по тази причина МОН има множество политики за мотивирането на педагогическите специалисти. „Не знаем след 20 години какви умения и професии ще са необходими. Не знаем до каква степен ще се промени пазарът на труда, но всички професии ще изискват дигитални умения“, категоричен беше Красимир Вълчев.

Община Варна

В международната конференция участват маркетолози и мениджъри от водещи европейски и международни компании за електронна търговия и представители на инвестиционни фондове от три континента. Форумът събра на едно място световни брандове като Facebook, Google, Amazon, Alibaba, Yandex и фондове за рисков капитал, чиято основна цел е да помогнат на посетителите да направят дигитална трансформация на бизнеса си и да продават глобално. Innowave 2017 Business & Startup Conference се организира с подкрепата на Община Варна и Европейска младежка столица 2017.

Програмата на министър Красимир Вълчев продължи с посещения в Търговската гимназия "Г. Раковски", детска градина "Палечко", Икономическия университет и Професионалната гимназия по химия "Д. Менделеев".