Министрите разрешиха проучването за подземни богатства край Аврен
Министрите разрешиха проучването за подземни богатства край Аврен / Дарик Варна, архив

Правителството одобри издаването на седем разрешения за изследване на възможностите за добив на подземни богатства. Шест от разрешенията са проучване на строителни материали, като едно от тях касае община Аврен. На „Пътища и мостове" ЕООД бе дадено разрешително за проучване на площта „Близнаци", съобщиха от правителствената пресслужба.

Разрешителни получват и „Илинденски мрамор" ООД, „Интегрирани пътни системи" АД, „Пътинженеринг-М" АД, „Пътно поддържане-Харманли" ЕООД и „Омикрон" АД. Площите, които ще бъдат проучвани, са съответно „Анна" (община Кочериново), „Каваклията" (община Първомай), „Бакалци" (община Благоевград), „Дъбето" (община Харманли) и „Бойчиновци" (общини Бойчиновци и Монтана). Различните разрешения са със срок на действие от 6 и от 12 месеца.

Очакваните инвестиции в проучвателни дейности са за над 210 хил. лв., а в мероприятия по опазване на околната среда - за над 21 хил. лв.

С друго свое решение от днес Министерският съвет прие изменение и допълнение на Наредбата за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на България.

Промените са свързани с въвеждане изискванията на Директива 2011/15/ЕС, с която се изменя директивата за създаване на система на Общността за контрол на движението на корабите и за информация. С тях се осъвременяват изискванията, отнасящи се до системите за автоматична идентификация (AІS) и системите за записване на данните от пътуването VDR) в съответствие с измененията в Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море.