Максуда изчезва при силен земетръс
Максуда изчезва при силен земетръс / снимки: Дарик Варна, архив

При земетресение от седма и осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник много от паянтовите постройки в районите около „Максуда" и ромските махали в кв. „Владиславово" и с. Каменар ще бъдат частично разрушени и доведени до негодност за обитаване. Подобна съдба ще имат и около 15% от сградите в районите"Одесос", "Младост" и селищата в общината. Това се посочва в общинския План за защита на населението при бедствия.

При земетресение от такава степен е възможно да бъдат частично или напълно разрушени и доведени до негодност за ползване над 20% от сградния фонд на територията на общината, да бъдат нанесени комплексни поражения, в резултат на което да има значителни човешки жертви и безвъзвратно унищожени материални и културни ценнности. Част от сградите с 4-5 и повече етажи ще получат пукнатини по стените и в основите, което също може да ги направи необитаеми. Ще се активизират някои от свлачищата, ще бъдат скъсани магистрални водопроводи, възможно е възникване на множество пожари от къси съединения или по причини в електропреносните мрежи. Напълно ще бъде прекъснато ел. захранването и водоподаването, сочи анализът на общинските специалисти.

Общинският План за защита на населението при бедствия е утвърден през 2008 г. с решение на Общинския съвет и в съответствие с промените в Закона за защита при бедствия. На базата на този план са изготвени и отделни планове на действие при възможни бедствия, установи проверка на Дарик.

Планът за действие при земетресение е последно актуализиран това лято. Според посоченото в него, Варна попада в сеизмичен район, в който е възможно възникване на земетресение от седма и осма степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник. Въпреки че в съвременната си история градът не е бил сполетяван от земетръс от пета или по-голяма степен по същата скала.

„Това са прогнозни данни, изготвени на базата на наблюдения, като е взето предвид неконтролируемото строителство. В тези райони считаме че има строителство, което не е било под контрола на надзорните органи, обясни пред Дарик разработилият плана инж. Купен Пашов, началник на общински отдел "Дейности по защита на населението". Той допълни, че процентите са ориентировъчни. А щетите можели да бъдат повече, можели да бъдат и по-малко. Всичко зависело от силата на земния трус.

"Максуда" изчезва при силен земетръс
netinfo

Освен от заметресение, Варна може да бъде сполетяна и от активизиране на свлачищата, пожари, наводнения, обилни снеговалежи, повишаване на радиационния фон, вследствие на авария в АЕЦ "Козлодуй" или румънската АЕЦ "Черна вода".

Градът и жителите му могат да пострадат и при производствени аварии. По този показател най-висок риск крие базата на "Нафтекс Петрол" АД на островната зона, посочи Купен Пашов. Петролната база, както и още няколко предприятия в общината, са под особен контрол. Специално внимание се обръща на "Нестле Айс Крийм България" АД (където охладителната система е с амоняк) и двете фирми-доставчици на природен газ - „Варнагаз" и „Примагаз". Веднъж годишно там се извършва комплексна проверка, с участието на специалисти от няколко институции, обясни специалистът по защита на населението.

„Проверките са изключително сериозни. Препоръките, които се дават, следим дали се изпълняват в срок", изтъкна Пашов. Той разкри още, че за контрола на базата на "Нафтекс Петрол" отговаря Министерството на околната среда и водите, с участие в проверките на общински специалисти.