„Майчин дом” обмисля извънсъдебно споразумение
„Майчин дом” обмисля извънсъдебно споразумение / netinfo
„Майчин дом” Варна може да помисли за извънсъдебно споразумение с близките на родилката в кома Елвира Керемян. Това заяви ден преди второто заседание по делото управителят на клиниката д-р Максим Яков. Той уточни, че екипът, извършил операцията, няма вина. Състоянието, в което се намира Елвира след раждането с цезарово сечение, е предизвикано от усложнения, които могат да се случат на всеки и по всяко време. Икономическият директор на „Майчин дом” Труфанка Якова допълни, че никой от семейството на Керемян не е искал от тях помощ за лечението на изпадналата в кома жена, каквото те не биха отказали.

Част от разплащателните сметки на АГ клиниката са блокирани, но това не пречи на нормалната ни работа, потвърди д-р Максим Яков. Той призна, че има отлив на пациенти след заведеното дело. Срещу „Майчин дом” Варна има предявени 4 иска на обща стойност 1 161 134 лв. от близките на Елвира. Най-големият от тях е за 1 млн. лв. за причинени неимуществени щети.

Всички обвинения, отправени дни преди делото от адвоката на Елвира Иван Кръстев, бяха опровергани от ръководството на болницата. Оттам заявиха, че сочените за неправоспособни д-р Юдова и акушерката Кискинова от операционния екип, притежават нужната квалификация. Според документи, които бяха представени от адвокат Иван Кръстев, д-р Наталия Юдова не притежава призната специалност „Акушерство и гинекология”. Това е заключението на Варненската районната колегия на Българския лекарски съюз, подписано от председателя на Управителния съвет доц. д-р Иван Гълъбов. От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи са заявили, че медицинската сестра Неврие Кескинова също няма призната специалност, сочат още документите, показани от защитата на Елвира. В отговор на тяхното обвинение за липсата на дефибрилатор в операционната зала, за което има заключение от Регионалния център по здравеопазване, от „Майчин дом” показаха митническа декларация за закупуване на техниката през 2003 г.

Шефът на клиниката д-р Максим Яков показа писмо от ръководството на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” София, което се разграничава от експертизата на д-р Димитър Карадимов. Според нея Елвира изпада в кома заради поставена й упойка 3 пъти над нормата. Изследването не беше прието като доказателство от съда, но остана като материал по делото. На родилката е поставена упойка от 60 мг каквато е обичайната дозировка, заявиха от „Майчин дом”. Максималното количество в подобни случаи е 100 мг.

Мистериозният свидетел, който утре трябва да застане пред съда, не притеснява ръководството на клиниката. От него се очаква да даде показания, че по време на операцията в болницата не е имало животоспасяващи лекарства, а шофьорът е бил изпратен да ги купи след изпадането в кома на Елвира. Версията на „Майчин дом” е, че шофьорът е носил материал за изследване в Кръвния център по трансфузионна хематология, каквато е обичайната медицинска процедура в подобни случаи.