Магистрала „Хемус” да минава през Русе предлага главният архитект на Варна
Магистрала „Хемус” да минава през Русе предлага главният архитект на Варна / Dariknews.bg, архив

Проектирането на магистрала „Хемус” през Русе ще има сериозен икономически ефект върху Варна, тъй като ще свърже морския град с Букурещ. Дължината на трасето ще се увеличи с 28 километра, но цената за строителство няма да е по-висока от сегашния проект, тъй като по новото трасе няма сериозни препятствия на релефа. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик главният архитект на Варна Бузев, според когото времето за пътуване ще се увеличи само с 10-15 минути.

11 искат да строят 9,3 км от "Хемус"

„Това ще е връзката ни с Букурещ. Там има истинска средна класа, която може да бъде привлечена като туристи, както и да се развива бизнес с румънската столица”, коментира Бузев. Според него новото трасе ще улесни и транзитно преминаващите през страната ни граждани на северната ни съседка.

Какво предлагат кандидатите за главен архитект на Варна: Виктор Бузев

Привърженик на идеята бил и бившият главен архитект на София Петър Диков, добави още Бузев, който в своята концепция при кандидатстването за поста беше посочил, че постоянно трябва да се защитава тезата за магистрала „Хемус“ през Русе в посока София.