Липса на финанси и административни спънки бавят изграждането на социален център
Липса на финанси и административни спънки бавят изграждането на социален център / Александър Коларов
Липса на финанси и административни спънки бавят изграждането на социален център
74976
Липса на финанси и административни спънки бавят изграждането на социален център
  • Липса на финанси и административни спънки бавят изграждането на социален център

Изграждането на дневен център за социално слаби и деца в неравностойно положение се бави от години поради документални спънки и липсата на финансиране. Дневният център трябва да се построи в къща в двора на старинната църква „Св. Успение Богородично”, позната на варненци и като „Малката Богородица”. Идеята за изграждането на центърa е на църковното настоятелство към храма.

Преди 3 години Варненската митрополия подписa петгодишно споразумение за сътрудничество с община Варна. Част от това споразумение е и идеята да се изгради социален център в двора на най-старата варненска църква. За целта трябва да се реставрира двуетажна къща, която се намира в църковния имот. Къщата е паметник на културата, собственост е на енорията и от години тъне в разруха. Покривът е паднал, а фасадата е в много тежко състояние.

За да може по-бързо да се реализира идеята и да се стегне къщата, на енорията към храм „Св. Успение Богородинчо” помага фондация „Човек на фокус“, която е създадена преди години от хора от „Духовно-просветния център” към храм „Св. Архангел Михаил“. Фондацията намира проектант, който да изготви проекта, като помага и за връзката между общината, проектанта и църковното настоятелство на "Малката Богородица".

„Целта на дневния център за социални грижи е да се помогне по някакъв начин на хората в нужда. Единият етаж на къщата ще бъде за рехабилитационни услуги, а другият - за административен отдел. Ще има психолог, социални работници”, обясни изпълнителният директор на фондацията Георги Манолов.

Тъй като къщата е паметник на културата, доста време е отнело да се подготви проектната документация -  да се направи снимка и да се опишат културните ценности на обекта. Манолов коментира, че всичко това вече е свършено и оттук нататък ще се търсят начини за реализация на ремонтните дейности. „Всичко все още е в проектен вариант, като общината вече е издала разрешение за строеж. Ще се търсят възможности за финансиране и реализация на самия проект, като се надяваме в най-скоро време да се намерят пари”, каза още той.

Сред обсъжданите варианти за финансиране е намирането на дарители или кандидатстването по европейски проекти. Манолов сподели, че са водени разговори с Министерството на социалната политика. „Самият проект не е грандиозен, а и има възможност от различни места да се набавят средства. Плановете са след време това да бъде делегирана дейност към социалните служби на държавата. Основната идея е самите хора в енорията да подпомагат и поддържат центъра. На този етап искаме да намерим финансиране, за да може дневният център да се осъществи”.

От община Варна са обещали помощ на фондацията при събирането и изготвянето на информация за нуждите на социално слабите и нуждаещите се в района на Гръцката махала.