/ Sofia Photo Agency, архив
Всички коалиции за предстоящите евроизбори догодина са възможни, стига да са с проевропейски партии. Това заяви във Варна председателят на СДС Румен Христов. Според него, идеята сините да се явят самостоятелно не е удачна, тъй като тези избори са тежки, бариерата е висока и гласуването не е толкова масово. Какъв да бъде пътят на СДС ще бъде решено на национална конференция на 11 ноември и след провеждането на редица разговори.

„Всякакви коалиции са възможни, но ние мечтаем за коалиция с избирателите. Искаме да се върнем при избирателите и корените на СДС. Търсим път към хората, които дълбоко в себе си носят онова пламъче, което отново да се разпали. СДС допусна грешки, но това е морална партия”, подчерта Христов.

Липсата на автентична десница в парламента не е добра за България. Страната има нужда от продължаване на реформите, които са зациклили, смята лидерът на партията, според когото управляващата коалиция не е способна да ги развие.

„Патриотите нямат реформаторски дух, а ГЕРБ като народняшка партия трябва да се съобразява и с центристките гласове, тъй като нейните избиратели са пъстри”, коментира Румен Христов.

Амбицията е да се работи за разширяване на влиянието на СДС, тъй като партията има сили и идеи за постигане на добър резултат в местната власт, добави той. На Национален съвет е взето и решението структурите й да имат пълна свобода за коалиране по места.

Варненските общински съветници от СДС ще работят в посока развитието на морската столица на юг. Ще подкрепят идеята здравеопазването да бъде приоритет в бюджета за следващата година, както и усилията на администрацията във връзка с избора на Варна за Европейски град на спорта.

„Варна има нужда и от втори мост. Амбициите са да се завърши и инфраструктурата в „Аспарухово” с цел развиването на Варна на юг. Изграждането на парка в квартала и рибарското пристанище също са сред приоритетите”, добави Христов.

Едно от най-важните предложения на варненската структура на СДС касае повишаване благосъстоянието на населението и подкрепа за средната класа, заяви лидерът на местната структура Янко Станев, който използва израза „Европейски граждани с европейски доходи”. Според него, има подходяща гражданска и социална атмосфера за надграждане на СДС.

"Видях как изветряха всички негативни тези към СДС. Виждам, че все още има политически и обществени конструкции, които имат агресивно говорене. Но смятам, че времето на аргесивното говорене и действия ще премине, защото европейският морал не може да позволява такова говорене", посочи Станев.

Довечера партията ще поведе областна конференция, на която ще бъде отчетено свършеното.