Кучешките стопани все по-дисциплинирани
Кучешките стопани все по-дисциплинирани / Дарик Варна

Варненците, които имат домашни кучета, са все по-дисциплинирани. Това мнение изрази пред Дарик шефът на общинската комисия по собственост и стопанство Станислав Темелков. По негови наблюдения вече почти не се забелязват собственици, които да разхождат животните си без повод. Общинският съветник отдава това на положителната роля, която има електронният регистър за домашни любимци. Именно дисциплината по отношение на домашните кучета би помогнала в овладяването на популацията на бездомните, смята Темелков.

Макар че ръководството на кучешкия приют в Каменар все още е временно до провеждането на конкурс, звеното се управлява добре в лицето на директора д-р Нели Георгиева, твърди той. В момента в приюта се отглеждат около 100 животни. Има интерес към осиновяване на кучета, но това далеч не е решение на проблема с бездомно скитащите, коментира общинският съветник и признава, че няма как приют с капацитет 200 места и 30 хиляди лева за кастрации да се бори успешно с популацията на бездомни кучета в града.

Катя Стефанова от Българското дружество за спасяване на животните е на мнение, че кучешкият приют в Каменар работи по порочен начин и ръководството му обезателно трябва да бъде сменено. Животните в приюта са гладни, малтретирани и никой не се грижи за хигиената им, твърди тя.