Кратковременното паркиране пред болниците може да стане безплатно
Кратковременното паркиране пред болниците може да стане безплатно / Dariknews.bg, архив

В едномесечен срок всички варненски болници трябва да излязат със становище  относно възможностите за безплатно паркиране за пациентите и техните придружители.  Това решение взеха на днешното си заседание съветниците от комисията по обществен ред и сигурност. Те подкрепиха предложението на колегите си от здравната комисия да се въведе гратисен период за паркиране пред лечебните заведения в града.

Тепърва обаче предстои да се уточни пред кои болници и до колко минути престоят с кола ще е безплатен. Според  д-р Ивайло Бояджиев за кратковременнен престой задължително не трябва да се плаща, тъй като често става въпрос за спешни случаи и пациенти, които се нуждаят от неотложна помощ.

„Никъде по света го няма това да се искат пари за паркинг пред спешните кабинети. Една болница трябва да печели от други дейности, а не от събирането на такси за паркиране. Не е невъзможно този проблем да се реши в близко бъдеще, въпросът е да не се бавим”, обясни поизицията си д-р Бояджиев.

Според Владимир Тонев от движение „Нашият град” 10 - 15 минути са достатъчни, за да бъде оставен един пациент, като в случай на свиждане и доставяне на хранителни продукти и вода може да се поиска и 1 час гратисен период.