Крадлив хакер и брутален рецидивист остават “на топло”
Крадлив хакер и брутален рецидивист остават “на топло” / netinfo
Бисер Йорданов, разследван за компютърно престъпление за източване на банкови сметки и пране на пари, ще продължи да пребивава в ареста. Варненският апелативен съд определи като неоснователна жалбата на адвокатите на Йорданов против определение на Варненския окръжен съд от миналата седмица, с което бе потвърден арестът на 47-годишния силистренец.

Бисер е в ареста от 29 ноември миналата година. Два дни преди това при специализирана полицейска акция от дома му бяха иззети 2 компютъра, различни технически средства, някои от които самоделно направени, множество документи, 12 000 евро и 3 000 лева. Престъпленията за които Бисер се разследва, са тежки по смисъла на закона. За използване на техническо средство за придобиване на информация за чужди платежни документи законодателят е предвидил наказание от 1 до 8 години затвор и глоба. Наказанието за пране на пари е "лишаване от свобода" от 3 до 12 години и глоба до 200 000 лв, припомнят от пресслужбата на съда.

За втори път в рамките на два месеца Йорданов дава сериозни аргументи на съда да стигне до извода, че ако е на свобода може да извърши ново престъпление. През август в килията на Бисер бе открит мобилен телефон, от който Йорданов е водил нерегламентирани разговори. Днес съдът прие материали от преписка на Апелативна прокуратура Варна за извършена преди 2 дни проверка в килията на Бисер. В специален тайник бил открит нов GSM, от който Йорданов е осъществявал активна кореспонденция. Преди броени дни спрямо Бисер е повдигнато и ново обвинение, а престъпните деяния, за които се разследва са извършени в условията на изпитателния срок на условна присъда за финансови престъпления на Софийски градски съд, влязла в сила през октомври миналата година.

С друго свое решение Апелативен съд Варна потвърди ареста на Милко Алипиев, обвинен в това, че през август тази година ограбил възрастна жена от авренското село Китка. 33 годишният Алипиев попадна в ареста миналата седмица с решение на Варненския окръжен съд.

Задържането на Алипиев стана възможно след общодържавно издирване, дни след последния му грабеж, извършен на 25 август т.г. Мъжът нахлул в дома на 81-годишната жена през отворен прозорец, пребил старицата, дори се опитал да я удуши и след като сломил съпротивата й взел 50 лв. Алипиев е привлечен като обвиняем за тежко престъпление, извършено при условията на опасен рецидив, което се наказва със затвор от 5 до 15 години, припомнят от пресслужбата на съда.

Милко е многократно осъждан за различни престъпления. Спрямо него има досъдебно производство и преписка за кражби, както и други две висящи наказателни дела пред Районна прокуратура Варна за престъпления, извършени през миналата и през тази година. Съдебната биография на Алипиев и обстоятелството, че е бил издирван, са основанията и на апелативната инстанция да прецени, че ако е на свобода Милко може да се укрие или да извърши друго престъпление.

И двете решения на Апелативния съд от днес не подлежат на обжалване.