Колко ще струва домакинството на Варна за европейска младежка столица
Колко ще струва домакинството на Варна за европейска младежка столица / снимка: Дарик Варна

Планираните разходи за домакинството на Варна за Европейска младежка столица през следващата година възлизат на близо 10 млн. лв. Близо 43 % от парите се очаква да дойдат от общинския бюджет на морската столица, а почти още толкова от частни спонсорства и грантови схеми. Финансирането от републиканския бюджет ще е около 10 %, а заложените средства от продажба на билети се очаква да върнат само 3 % от разходите.

Сдружението „Варна – Европейска младежка столица”, което ще отговаря за организацията на домакинството ще получи до края на годината 100 000 лева от общинския бюджет. В него е заложена същата сума и за провеждането през ноември на генерална асамблея на Европейския младежки форум. По традиция събитието се провежда в града, който ще е младежка столица през следващата година, а във Варна ще бъде обявен носителят на титлата за 2019 г.

„От сдружението ще искаме обосновано предложение за необходимите средства за финансиране на домакинството. Разчитаме сдружението да има воля, енергия и административен капацитет, за да спечелят европейски средства по различни проекти”, заяви шефът на общинската дирекция по образование Лилия Христова.

Сдружението вече е подало няколко проекта, сред които са медийна академия и Черноморски младежки център. Неговият новоизбран изпълнителен директор Мирчо Христов обясни, че предстои да бъде създаден 10-членен екип, отговарящ за организацията на събитията. Предстои да бъдат формирани и работни групи, които да изведат конкретни инициативи във всичките 14 направления, посочени в кандидатурата на Варна.

За събитията в рамките на европейската инициатива организаторите ще ползват безплатно или на преференциални цени залите и помещенията в морската столица.