3037 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг на 15 септември за новата учебна 2022/2023 година, съобщиха от Общината.

Те ще се обучават в сформираните 138 паралелки в общо 43 училища, от които 37 общински, 2 държавни и 4 частни. В предучилищни групи в училищата са записани 464 деца, от тях 161 са на 5 години и 303 - на 6 години.

МОН обяви: Готови ли са училищата и детските градини за 15 септември

Общо 36 895 ученици влизат в класните стаи на първия учебен ден, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна. През летните месеци строително-ремонтни дейности са извършени в 22 общински училища и 18 детски градини.

Дейностите включват боядисване на класни стаи, коридори, подмяна на осветителни тела, частична подмяна на паркет и первази, боядисване на санитарни помещения - подмяна на мивки и други.

В СУ „Гео Милев“, ОУ „Кирил и Методий“, ОУ „Панайот Волов“ и ОУ „Капитан Петко Войвода“ са направени текущи ремонти на покривите; В ОУ „Стоян Михайловски“ - ремонт на покрива и тавана на физкултурния салон. В I ЕГ, IV ЕГ „Ф. Ж. Кюри“, СУ “Гео Милев“, СУЕО „Ал. С. Пушкин“ - ремонти на отоплителните инсталации.

В детски градини е извършено боядисване на занимални, санитарни помещения и коридори. В ДГ №38 „Маргаритка“ е приключил ремонтът на STEM центъра и на стълби на главния вход и към стадиона.

В ДГ „Теменужка“ е доставено и монтирано оборудване на занималня за новооткрити групи. В общинските училища остават свободни 60 места за прием на деца в подготвителни групи и 151 свободни места за прием на ученици в първи клас.

Обявените незаети места за подготвителни групи са публикувани на https://dg.uslugi.io, а за първи клас на адрес: https://school.uslugi.io