Кметът: От Янтра трудно се управляват морски кораби
Кметът: От Янтра трудно се управляват морски кораби / netinfo
Висшето военноморско училище е морската академия на България и не е достойно да е факултет на друга военна академия. Това заяви кметът на морската столица Кирил Йорданов по повод вероятността Военноморското училище във Варна да стане филиал на Военното училище във Велико Търново.

Идеята за преструктуриране на училището води началото си от преди 15 години. Преди дни обаче отново се заговори за нея след консултативен съвет по отбрана при президента Георги Първанов.

“С мореходен опит от Янтра трудно се управляват кораби, които газят по-дълбоко и издържат на вълнение”. Така кметът Йорданов коментира мераците за отнемане самостоятелността на ВВМУ “Н.Й.Вапцаров”. Още вчера градоначалникът заяви, че ще подкрепи всяка форма на гражданско неподчинение за запазване статута на варненското висше училище.

За бъдещето на морската академия кметът Йорданов свиква дискусия на 1 август. Покани за нея ще бъдат разпратени до министрите на отбраната, образованието и транспорта. Поканени ще са и представители на щаба на ВМС, БМФ, ръководството на ВВМУ, както и към кметовете на други черноморски градове, които да подкрепят Варна в борбата й за запазване самостоятелния статут на университета.