Кметът на Девня: Държавата нехае за ситуацията в „Полимери”
Кметът на Девня: Държавата нехае за ситуацията в „Полимери” / снимка: varna.topnovini.bg, архив

Трихлоретанът в девненския завод „Полимери" е обезопасен. Тоновете опасно вещество са прехвърлени в друг съд, с дебели стени, които гарантират безопасното му съхраниение за около 5 години. Това обяви пред Дарик кметът на Девня Атанас Кузев.

По същия начин са обезопасени и количествата дихлоретан, които са прехвърлени в здрави съдове, а част от веществото е било продадено от собственика. По предписание на Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия на община Девня, площадките с двете опасни вещества са осветени и оградени. От лабораториите на завода пък са извозени опасните химикали.

Все още обаче има риск от инцидент в неработещия завод. Химически анализ на трихлоретана е показал, че пламната му точка е 378 градуса. Горелка, която реже метал, развива хиляди градуси, обясни девненският кмет. Поради тази причина, до извеждането на опасните вещества е забранено рязането на метали за скрап на територията на двете дружества - "Полимери инвест" АД и "Полимери" АД, което е обявено в несъстоятелност.

За изнасянето на трихлоретана и предаването му за унищожаване отговорност трябва да поеме държавата. Тъй като дълго време собственикът за завода не предприема действия по унищожаване на опасното вещество, по закон държавата е длъжна да го направи, след което да си търси средствата от собственика, посочи Кузев.

Кметът на Девня обвини държавата, че от години нехае за ситуацията в „Полимери". „Не ни е работа да утилизираме химикали, нито да обявяваме бедствено положение в едно частно дружество", заяви Атанас Кузев и добави: „Свикнали сме да стане беля и тогава да се разбягаме. А в „Полимери" много пъти имаше изтичане на трихлоретан, което е много силно канцерогенно вещество".

Заради опасността от екологична авария, на 9 януари на територията на девненския завод бе обявено частично бедствено положение, което бе отменено на 9 февруари. Решението бе на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия в общината и целеше цялостно обезопасяване на неработещия девненски завод.