Кметът на Белослав остава в ареста, отстраниха го от длъжност
Кметът на Белослав остава в ареста, отстраниха го от длъжност / Дарик Варна

Кметът на Белослав Емил Дичев, задържан в петък заради получаване на подкуп, остава в ареста за постоянно. Това реши Варненският окръжен съд. С друго решение на съда  градоначалникът бе отстранен от длъжност.

На Дичев е повдигнато обвинение за квалифициран подкуп. Малко преди задържането му в петък кметът на Белослав е получил 5000 лева. Банкнотите са били белязани, като са били открити при последвалия обиск на касата в кабинета му. При претърсване там са били открити и иззети общо 150 000 лева в различни валути.

На днешното съдебно заседание стана ясно, че получените от Дичев 5000 лева са му били дадени от Борислав Борисов от газовата компания „Брод 1". В замяна кметът е трябвало да съдейства на компанията за узаконяването на документи за изграждане на терминал за течен газ в Белослав. От кмета било поискано оказване на въздействие над местните общински съветници в приемането на решение в полза на фирмата.

Бизнесменът Борислав Борисов е записал разговора си с кмета с помощта на мобилен телефон. Според защитата на обвиняемия този звуков запис не би могъл да се смята за СРС, нито пък да се брои за доказателство, тъй като може да е манипулиран.

В съдебна зала адвокатите на Дичев - Борислав Люцканов и Иван Томов, заявиха, че обвинието не е прецизирано. Пред съда Дичев сподели, че е достатъчно известен в областта и България няма намерение да се укрива. В свой плюс той изтъкна фактът, че след задържането си е оказвал съдействие на разследващите органи. Според представените от защитата епикриза и медицинско свидетелство Дичев страда от лека форма на хипертония и дегенерация на ретините.

Независимо от чистото съдебно минало на Дичев, Окръжният съд прецени, че ако бъде пуснат на свобода, има опасност обвиняемият да се укрие и извърши друго престъпление. Събраните до момента доказателства водят до обосновано предположение, че той е автор на престъплението, в което е обвинен - приемане на подкуп в качеството му на длъжностно лице, заемащо отговорен пост. Престъплението е тежко по смисъла на закона и за него се предвижда наказание от 3 до 10 години затвор и глоба до 20 000 лева.

Преди и след съдебното заседание отстраненият кмет на Белослав отказа изявление пред медиите.

От защитата на Емил Дичев обявиха, че ще обжалват наложените на клиента им мярка за неотклонение и отстраняване от длъжност. Обжалването е насрочено за 28 декември.