Кирил Йорданов: Не съществува самоцел да стана кмет
Кирил Йорданов: Не съществува самоцел да стана кмет / снимка: Дарик Варна
Кирил Йорданов
82001
Кирил Йорданов
  • Кирил Йорданов

Решението ми да се кандидатирам за четвърти кметски мандат през 2011 г. беше неправилно, а събитията тогава се развиха по непредполаган за мен начин. Това заяви в студиото на Дарик Варна Кирил Йорданов, който разказа, че е бил готов да напусне местната власт и дори бил подготвил отчет за управлението си, но разговор с Бойко Борисов го е разубедил.

„Оставаш, няма кой да ми спечели Варна”

„На рождения ми ден на 14 юни 2011 г. ми се обади Сергей Станишев и каза, че БСП няма да подкрепят други кандидатури, а ще имат собствена. Помоли за моето съдействие в тази насока – с авторитет и с гласове. Разговорът беше, че БСП разполагат с 15 000 гласа и това ще им е недостатъчно да спечелят кметското място във Варна. Това се доказа от последвалия развой на събитията – кандидатът им Борислав Гуцанов не успя да стигне до балотаж. В този момент, осъзнавайки какво се случва, ме извика Бойко Борисов и ми каза „Оставаш, няма кой да ми спечели Варна”. Нищо лошо не е казал всъщност, било е една реалистична преценка, която се доказа от последвалите избори.  Борисов имаше желанието Варна да бъде управлявана от кандидат, подкрепен от неговата партия”.

Самозапалването на Пламен Горанов

Самозапалването на Пламен Горанов е основната причина Кирил Йорданов да подаде оставка през 2013 г. Той признава, че му е трудно да отговори дали би се оттеглил от властта, ако тогава е бил наясно с „истинските мотиви и истината за случилото се”.

„Създаде се впечатлението, че има акт на осъзнато самозапалване, което беше причина да подам оставка. Днес може ясно да се каже, че причината за масовите събития по варненските улици бяха високите сметки за ток. Покрай това и на този фон активна група от 200 души извърши преврат. Изводите на прокуратурата са, че Пламен е проявил самонадеяност и непредпазливост. Свидетелите на самозапазването и близките му казват, че е трябвало да се симулира такъв акт, за да се вдигне шум и да се привлече внимание. Един от мотивите ми да се кандидатирам отново за кмет на Варна е да бъде изяснена истината за случилото се в тези дни”.

Програмата на Кирил Йорданов се изпълнявала след оставката му

Управленската програма, с която Кирил Йорданов е започнал четвъртия си мандат, се изпълнява и след оставката му, смята той. По думите му от 41 европроекта за предишния програмен период, 37 са били подписани от него. Йорданов посочи ремонта на пешеходния ринг, завършването на пречиствателните станция на „Златни пясъци” и в село Тополи, тласкателят на „Акациите”, строителството на детски градини и проектът за интегриран градски транспорт, по който от 10 компонента досега е изпълнен само един. Йорданов отговори задочно на и.д. кмет на Варна Пейчо Пейчев, който в ефира на Дарик заяви, че администрацията на Иван Портних е реанимирала проекти, считани за загубени.

„Коректно е да се каже, че нещата са в приемственост. Аз констатирам старание нещата да бъдат доведени до успешен край”, каза Йорданов.

Кредитите на Община Варна

Кирил Йорданов се опасява от финансови проблеми за Община Варна заради големият размер на изтеглените кредити.

„За 14 години като кмет Община Варна изтегли 31 млн. лв. кредити, а само за 9 месеца през тази година кредитите са 61 млн. лв. Ако се размине успешното плащане на европейските средства, Варна е изправена на лимита за възможност за теглене на кредит. От прокламирания бюджет от 252 млн. лв. за тази година, като се махнат преходният остатък от 14 млн. лв. и 60 млн лв. кредити, виждаме, че реалните възможности на община Варна са 182 млн. лв. Допускам след изборите да се окаже много сериозна финансова тежест за града по отношение на средствата, с които разполагаме”.

„Не съществува самоцел да стана кмет”

Кирил Йорданов прогнозира балотаж на кметските избори. Според него е напълно нормално основният опонент на всички кандидати да бъде действащият градоначалник.

„Не съществува самоцел да стана кмет. Ако не стана кмет, ще остана общински съветник и с най-голямо удоволствие ще работя в Общинския съвет”, коментира Йорданов, който оглавява листата на носещата неговото име коалиция. Според него избирателите трябва да се отнасят критично към предизборните обещания за създаване на нови работни места. Такива могат да бъдат разкрити чрез общинската икономика и външни инвестиции, но международната ситуация в момента е нестабилна заради бежанската вълна и конфликта в Украйна, смята кандидатът за кмет.

Веселин Марешки

За опонента си на балотажа през 2011 г. Веселин Марешки Кирил Йорданов заяви, че е имало моменти, в които двамата взаимно са имали полза на изборите.

„В момент, когато беше искана оставката на всички общински съветници, единствено Веселин Марешки оттегли своите, както аз в личен план си подадох оставката с цел да има спокойствие и нормална обстановка в града”.

Цялото интервю с Кирил Йорданов може да чуете в звуковия файл.
Купуването и продаването на гласове е престъпление!