КАТ: Повишено внимание през празничните дни!
КАТ: Повишено внимание през празничните дни! / netinfo
По време на коледните и новогодишни празници възникват специфични опасности за тежки пътни злополуки поради значително увеличената интензивност на движението, хлъзгави пътни настилки, намалена видимост от мъгла, неосветени улици в населените места, склонност към компромиси и управление в нетрезво състояние. Затова Пътна полиция-Варна се обръща към шофьорите със следните съвети за по-безопасно пътуване:

Изберете подходящо време за пътуване на дълги разстояния с цел избягване на върховото натоварване на пътищата. По-добре е да пътувате през светлата част от денонощието.

Преди пътуването прегледайте основно изправността на спирачната система, светлините, чистачките, устройствата за измиване на предното стъкло, подгряващото устройство на задното стъкло. Заредете резервоара на устройството за измиване на стъклото с незамръзваща течност.

Не рискувайте, ако автомобилът Ви е с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг. Заредете с повече гориво, тъй като може да се наложи дълго и бавно пътуване в колона.

Зад волана по дългия маршрут трябва да е възможно най-опитният водач от семейството /компанията/.

Не си определяйте и не договаряйте предварително точен час на пристигане, защото евентуалното закъснение ще ви притесни и ще ви подтикне към рисково управление с превишена скорост и неправилни изпреварвания.