Как може да бъде използван бракуван изтребител Миг-17 за морско пътешествие
Как може да бъде използван бракуван изтребител Миг-17 за морско пътешествие / афиш: Варненски археологически музей

Кога е извършено първото плаване с експериментална цел на сал, построен в България? И как може да бъде използван бракуван изтребител МИГ-17 за морско пътешествие?

Това са само част от въпросите, които Теодор Роков - уредник във Варненския археологически музей ще представи пред варненската публика в три публични беседи, две от които са насрочени за днес. Роков ще даде отговор и на въпросите „Кои са българските последователи на Тур Хейердал и Ален Бомбар" и „Как се прави разходка с гумена лодка от Балтийско до Черно море".

Повод за разходката „По вълните на пътешествията" е отбелязваните тази година два юбилея - 100 години от рождението на норвежкия изследовател Тур Хейердал, осъществил легендарните плавания със сала „Кон-Тики" и с тръстиковите кораби „Ра" и „Тигрис", и 90 години от рождението на френския лекар Ален Бомбар, пресякъл сам Атлантическия океан в надувна лодка без запаси от вода и храна.

Двамата смели мореплаватели са посещавали България. Книгите, описващи техните приключенията са вдъхновили много хора по света да осъществят своите детски мечти за пътешествия и плавания.

Публичните беседи ще се проведат в залата на Учебния музей днес от 11,00 и 17,00 часа и в събота, 15 ноември, от 11,00 часа.