Извънредна сесия спасява акциите на общината в Окръжна болница
Извънредна сесия спасява акциите на общината в Окръжна болница / Дарик Варна, архив

Извънредна сесия на общинския съвет ще се проведе в понеделник, 25 юни, заради МБАЛ Света Анна (бившата Окръжна болница). Причината е, че за 27 юни е насрочено общо събрание на здравното дружество, пише varnautre.bg.

Една от точките в дневния ред е промяна на капитала, съобщи представителят на общинските акции в болницата д-р Ивайло Бояджиев. Общинският съветник разясни пред колегите си от Kомисията по собственост и стопанство към местния парламент, че ако общото събрание на Окръжна одобри промяната на капитала, акциите на община Варна ще се стопят до около 18%. В момента те са над 30 процента.

Заради това спешно се налага Общинският съвет да го упълномощи да гласува против това предложение по време на събранието на акционерите. Д-р Бояджиев няма право да стори това на своя глава, тъй като е само представител на общинския дял в дружеството. Решенията как да гласува взема собственикът на акциите, който в случая е Общинският съвет.

Комисията по собственост взе решение д-р Бояджиев да бъде упълномощен да гласува против. То трябва да бъде потвърдено на извънредна сесия, а такава трябва да свика председателят на общинския съвет. За по-сигурно обаче членовете на комисията пуснаха и подписка помежду си за насрочване на извънредното заседание.

Съветници коментираха, че доклада на д-р Бояджиев за предстоящото общо събрание е изключително навременен. Според тях предложението за промяна на капитала е процедурна хватка за увеличение на държавния дял в здравното дружество. А това било недопустимо, тъй като болницата е финансирана с над 5 милиона лева от местната хазна.

Борислав Гуцанов от БСП припомни как преди години общината е загубила акциите си във "Варнагаз" след подобна процедурна хватка с промяна на капитала. Съветници от комисията добавиха и примера с обезценяването на общинския дял в "Търговски дом" от преди години. Гуцанов обаче настоя, че случая с акциите в Дупката бил друго нещо.

varnautre.bg