Израелци ще строят супермодерен медицински комплекс край Варна
Израелци ще строят супермодерен медицински комплекс край Варна / Дарик Варна, архив

Инвестиционен проект за изграждането на медицински комплекс от ново поколение край Варна беше представен днес в Областна администрация.

Идеята за строителството на петзвездния комплекс е на израелски инвестиционен фонд „More group“, а изпълнението ще бъде поверено на дъщерната му фирма Кънтрисайд ЕАД, базирана във Варна.

По време на срещата стана ясно, че територията избрана за комплекса е на Изток от магистрала Варна-Бургас. За автомобили ще бъде достъпна откъм пътя свързващ стария път за Бургас минаващ през кв. „Аспарухово“ със село Звездица. Специализиран медицински превоз с хеликоптер е предвиден в близост до болницата.

Планираме комплексът да включва между 100-150 болнични легла за хоспитализация, както и възстановително-оздравителен център, в които ще функционират клиниките по хомеопатия, обща медицина и физиотерапия, като последната ще включва балнеоложки център, център за слънцелечение и хидролечевние, каза г-н Ювал Коен - основател и изпълнителен директор на консорциума „Мор Груп.

Пациентите и семействата им ще бъдат настанявани в луксозни апартаменти на площ от 20-130 кв. м. в периодите, преди и след и по време на самия лечебен процес под пълно лекарско наблюдение и при пълен достъп до разнообразни медицински услуги. Търговския комплекс обслужващ пациентите и персонала ще има и достъпна част за външни посетители, ще включва кафенета, ресторанти, аптека както и парфюмерийни магазини, магазини за подаръци и дрехи.

По думите му целта на проекта е да се избегне конкурирането със съществуващите държавни болнични услуги и да се предоставят услуги които са трудно достъпни в обществените здравни институции в България. Ще се опитаме да комбинираме традиционната медицина с иновативната или холистичната. Направените инвестиции до момента са около 8-10 милиона евро, предполагаме че обема на инвестициите ще надхвърли няколко десетки милиона евро, каза Коен. Той добави, че за осъществяването на проекта ще са необходими от 3-5 години.

Днес +