Изправят пред съда измамник, ощетил немски журналист
Изправят пред съда измамник, ощетил немски журналист / Sofia Photo Agency, архив

Районната прокуратура във Варна внесе обвинителен акт срещу 37-годишния Михаил А., който измамил немски журналист, като му обменил евро срещу излезли от обращение български левове.  Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 10 септември 2015 год. група немски журналисти отишли да разгледат Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ в центъра на Варна. Пред централния вход на храма Михаил А. предложил на немския журналист Петер Г. да му обмени пари при курс 2 лева за евро. Петер Г. дал на уличния дилър две банкноти по 20 евро и една от 10 евро, а Михаил А. извадил от портфейла си банкнота от 100 лева.

След това немските журналисти решили да купят цветя от цветния пазар до катедралния храм. Там Петер Г. разбрал от продавачката, че е измамен. Жената обяснила на германеца, че столевовата банкнота е излязла от обращение и дори му показала как изглеждат новите 100-левови банкноти. Всичко това било заснето от немските журналисти, които пребивавали у нас, за да направят филм за туристически комплекс „Златни пясъци“, и те решили да направят собствено журналистическо разследване.

На следващия ден Петер Г. се върнал с колегите си около Катедралата във Варна и пред входа забелязал уличния дилър, който го измамил.  Михаил А. бил в компанията на свой познат. Немският журналист се приближил до тях и обяснил, че предния ден е измамен с излезли от обращение български левове при обмяна на валута. По време на спора Михаил А. извадил десет банкноти по 10 лева, върнал ги на Петер и заявил, че не иска неприятности, но приятелят на уличния дилър, подразнен от спора, счупил бутилка и започнал да я размахва към журналиста. Преводачът на немските журналисти подал сигнал до полицията и малко по-късно в центъра на Варна Петер Г. разпознал избягалия дилър, който бил задържан. В хода на разследването на измамата Михаил А. не се признава за виновен.

Делото срещу 37-годишния измамник, който е с основно образование и неосъждан, е насрочено за разглеждане във Варненския районен съд за 20 юни 2016 г.