/ АНДАРИ
По случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (1887–1938) в Държавния архив във Варна в 18,00 часа ще бъде открита документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“. Нейни създатели, автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева.
 
Изложбата съдържа тематична извадка от личния архив на бележития варненски скулптор – неизвестни досега документи, портрети и фотографии, притежание на АНДАРИ, допълнена от фондовете на „Държавна агенция „Архиви“.
 
По идея на авторите е създадено многожанрово преживяване, което показва образа на човека и скулптора Кирил Шиваров, разказващ „ЗА СЕБЕ СИ“ чрез значими моменти от своя живот и работа. За първи път в изложбеното пространство ще звучи мелодията на името Кирилъ Шиваровъ. Археометрирането на името чрез божествената азбука Глаголица е извършено от инж. Таньо Танев от Стара Загора. Музиката е дело на композитора Александър Карагьозов от София.  
 
Изложбата е резултат от изследванията на АНДАРИ и е част от цялостната им дейност за отбелязване паметта на варненския скулптор и опазване на неговото художествено наследство от пластични и монументални творби в цялата страна.

АНДАРИ

В програмата на изложбата на 15 юли – рождения ден на скулптора, от 9,00 часа ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“ с краеведа Християн Облаков. Сборно място е паметникът на Кирил Шиваров в градинката пред Градска художествена галерия.
 
Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, картуша на БАН в София. Неповторимия облик на Варна придават Фонтанът на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичния театър и Аквариумът, Аспаруховият воин, Мемориалът на 8-ми Приморски полк и много други.
 
Изложбата се показва в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ и под патронажа на Министерство на културата. Може да бъде посетена до 28 юли на ул. „Преслав“ 52.