За първи път показват документи на последния български цар от времето му на изгнание
Документи от личния архив на Симеон Сакскобургготски в годините му на изгнание и контактите му с българската емиграция ще бъдат представени в изложба на Държавна агенция "Архиви" и фонда за опазване на историческото наследство "Цар Борис и Царица Йоанна". 

Над 400 гости на приема за юбилея на Симеон Сакскобургготски (СНИМКИ)

Документалната изложба „В изгнание“ е посветена на 80-годишнината на последния български цар и бивш министър-председател.  След София, Пловдив и Велико Търново, изложбата гостува и във Варна.

Става въпрос за лични документи на Симеон Сакскобургготски от годините му в изгнание в Мадрид. Според една статистика за периода 1955-1965 г. само за 10 години в неговата канцелария са получени 26 837 писма. В отговор са изпратени 19 275 писма и телеграми и 227 500 пощенски пратки.

Сред по-интересните експонати са оригиналът на Манифеста за възшествието на престола на Цар Борис III от 3 октомври 1918 г., който се показва за първи път. Внимание привличат още снимка на Симеон от 1983 с Папа Йоан Павел II, когато царят му предава Торинската плащеница, кореспонденцията му с генералисимус Чан Кайши, с френския президент Жак Ширак, с президента на Международния олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, с Франсиско Франко и много други световни личности.

Архивът съдържа много информация за благотворителната дейност на Царското семейство в помощ на българи в чужбина и нуждаещи се в България. Кореспонденция с български интелектуалци в изгнание, журналисти, представители на културните и спортните среди, музикални дейци, българското духовенство и обикновени хора, които са изпращали своите молби за помощ или поздравления по различни поводи до Царската канцелария.

Общият размер на архива е 22 линейни метра, което е  колкото един 7-етажен блок (в архивистиката обемите се мерят в линейни метри чрез наслагване на листи върху лист). 

Откриването на изложбата  „В изгнание“ е насрочено за 16.00 часа в изложбената зала на Държавен архив – Варна.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК