Инвалиди загубиха дело за дискриминация срещу Община Варна
Инвалиди загубиха дело за дискриминация срещу Община Варна / Dariknews.bg, архив

Дружество, защитаващо правата на инвалидите, безуспешно се е опитало да осъди Община Варна за дискриминация. Жалбата му, подадена заради наредбата за пътуване на хората с увреждания на преференциални цени в обществения транспорт, обаче е била отхвърлена, като решението е окончателно. Това съобщи по време на заседанието на общинската комисия „Социални дейности” председателят д-р Лидия Маринова. Тя добави, че заради предстоящото влизане в сила на новата транспортна схема наредбата ще бъде променена. Тя беше приета миналата година, за да обхване максимален брой лица, тъй като дотогава право на безплатни карти имаха само хората със зрителни и слухови увреждания.

Оплакванията от дискриминация са стигнали и до омбудсмана, като в писмо до Общинския съвет Мая Манолова е поискала обяснения.

Друга неправителствена организация също е завела дело срещу Община Варна. Председателят на сдружението "Евроинтеграция" НелиКирякова обжалва загубен конкурс за финансиране на център за деца със специални нужди. Проектът на стойност 876 000 лева за 3 години е бил спечелен от агенция „Вижън”.

Комисията, оценяваща концепциите, единодушно е гласувала за тази на „Вижън”. Организацията има опит и база в квартал „Чайка”, обясни д-р Маринова.

Съветниците от социалната комисия дадоха положително становище за разширяване капацитета на „Карин дом” от 50 на 70 деца. Средствата за това обаче трябва да дойдат от държавния бюджет.

Членовете на комисията гласуваха и актуализацията на общинския бюджет за социално осигуряване и подпомагане. Той е в размер на 17,6 млн. лв. , от които близо 3,3 млн. лв. отива за безплатни или намалени карти за градски транспорт.