/ Dariknews.bg, архив
Местният лидер на СДС смята, че Варна ще "избута" листата на евровота
Янко Станев за Евроизбори 2019
101209
Янко Станев за Евроизбори 2019
  • Янко Станев за Евроизбори 2019
"Оптимистичната цел пред СДС-Варна е избиране на 8 евродепути от коалицията ГЕРБ-СДС". Това заяви пред Дарик председателят на „сините” в морската столица д-р Янко Станев. Според него тримата варненци Александър Йорданов, Лиляна Павлова и Емил Радев - съответно на шесто, седмо и осмо място в листата - ще генерират повече активност сред избирателите в цялата страна. "Варна ще избута листата на евровота", коментира Станев

Мария Габриел ще води листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите

Ако СДС се мобилизира и работи, може да се получи ефектът на снежната топка като при съединението на „десните” в Каденабия. Това може да доведе до 10-15 на сто повишаване на изборния резултат, смята д-р Станев. По думите му, СДС е част от модела, при който се изисква оздравяване на обществото. А коалицията им с ГЕРБ за предстоящите европейски избори нямало да обезличи нито една от двете партии.  

„Благодарение на нещастните събития през последните 16-17 години в СДС и в грешната политика, която особено силно се изразява в коалиционните споразумения, имаше някаква странно усещане в СДС, че коалицията решава проблема. Нито веднъж не видях нито Синята коалиция, нито Реформаторския блок да решат някакъв проблем. Затова моята теза винаги е била, ако правиш коалиция, да я правиш с по-голям”, изтъкна лидерът на „сините” в морската столица.  

Към този момент в СДС-Варна нямат намерение да наблягат на преференциите и персонална подкрепа за евровота към техния съпартиец Александър Йорданов, който е шести в листата. 

„Александър Йорданов е в СДС от началото на демокрацията. Той е човекът, който в листата ще защити най-сериозно, чрез начина по който комуникира, тезите на СДС, които са малко по-различни от тези на ГЕРБ. Основното различие е в източните проекции за развитие на България - и в икономически, и в политически смисъл”, отбеляза д-р Янко Станев. 

Президентът насрочи евроизборите за 26 май

Коалицията между ГЕРБ и СДС за евровота ще помогне на „сините” за местните избори наесен. „Опитът, който ще натрупаме и в този модел на работа, ще си го използваме и след това. А и хората ще ни чуят”, посочи той.   

Според д-р Станев по време на предизборната кампания трябва да се акцентира на развитието на ресурсите, а от там и повишаване на стандарта на живот в страната. „Ако кампанията се концентрира върху реалните неща, които трябва да се случат, гейтовете, каквито и да са те, защото ще излязат и други, няма да имат значение”, коментира варненският политик в отговор на въпрос за "Апартаментгейт".